Utbygging av riksvei 3

Krevde millioner
- fikk grantre

Bare én av ni boligeiere fikk gjennomslag etter å krevd erstatning fra Statens vegvesen. Ingen av dem sitter igjen med ei eneste krone.

ERSTATTES: Grantreet til høyre i bildet er det eneste som vil bli erstattet. Bildet er tatt under veiarbeidene i 2019. Foto: Google Street View
ERSTATTES: Grantreet til høyre i bildet er det eneste som vil bli erstattet. Bildet er tatt under veiarbeidene i 2019. Foto: Google Street View Vis mer
Publisert

- Før veien ble bygd, var det veldig stille og godt å bo her. Etter at de begynte å grave, ble alt ødelagt.

Det sier Gunn Signy Gustu, en av ni boligeiere som denne høsten krevde 3,7 millioner i støyerstatning fra Statens vegvesen.

Årsaken var mye trafikkstøy fra nye riksvei 3/25, som går forbi huset hennes på Løten på Hedmarken. Men etter at Østre Innlandet tingrett har behandlet saken, er alle krav om erstatning avslått.

Med ett unntak. Gustu får et nytt grantre, som skal erstatte treet som ble ødelagt av anleggsarbeidet under utbyggingen.

Det var Østlendingen som først omtalte saken.

- Forferdelig

Selv sier Gustu til Dagbladet at konklusjonen er latterlig, og at det nå er helt forferdelig å bo langs veien.

- De som har bygd veien, bryr seg ikke om livskvaliteten vår. Det går utover nattesøvnen vår, og verken nå eller under utbyggingen var det mulig å sitte ute om sommeren, hevder boligeieren.

Hun sier også at hun har vurdert å selge huset.

- Jeg har lyst til det, men jeg tror nok at jeg ikke får så mye igjen som det jeg ga, så da blir det vanskelig.

Prosjektleder i Statens vegvesen, Arne Meland, avviser at de ikke bryr seg om livskvaliteten til Gustu og naboene.

- Det gjør vi, men vi ønsker ikke å ta den diskusjonen i media, sier han i en kort kommentar til Dagbladet.

Han utdyper at skjønnsretten slår fast at Vegvesenet har fulgt gjeldende statlige retningslinjer for støyberegninger og støyskjerming

- Vi tar tingrettens avgjørelse til etterretning, sier Meland.

Vurderer anke

I rettens konklusjon kommer det fram at terskelen er høy for å kunne få erstatning som følge av utbygging av ny motorvei.

Advokat Terje Hensrud, som representerer grunneierne som krevde erstatning, sier til Østlendingen at de nå vurderer å anke saken:

- Nei, det ble ingen erstatning. Retten finner det ikke bevist at grenseverdiene for støy er overskredet. Resultatet av rettens behandling ble ikke som forventet. Jeg skal nå gå nøye gjennom avgjørelsen, og innen fristen på en måned skal jeg sammen med grunneierne vurdere om vi skal anke, sier Hensrud til avisa.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer