Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krevde pasienters bankkort og kode

VISA sjokkert over «norsk» sykehjem i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Beboere ved det norske sykehjemmet Fundacion Betanien i spanske Alfaz del Pi fikk ikke muligheten til å låse inn eiendelene i egne safer. Ledelsen krevde at de eldre la sine bankkort med koden på en papirlapp i hjemmets safe, melder bergensavisa Sydvesten.

Praksisen skulle forenkle hverdagen til de på hjemmet, ved at ansatte kunne gjøre innkjøp for pasientene.

Denne praksisen er stikk i strid med Bergen kommunes økonomiske reglement. I og med at hjemmet er betalt av kommunen, skal det også drives etter norske standarder.

Ingen svindlet

Svindlere kunne fått enkel tilgang til de eldres konti. Selv om kortene var innelåst i hjemmets safe, kunne enhver som hadde tilgang til safen fritt stjålet penger.

Det eneste hindringen var at ethvert uttak skulle underskrives av to personer.

Praksisen ble ikke endret før en av beboerne varslet Bergen kommune i fjor høst. Kommunen handlet umiddelbart, og Fundacion Betanien ble bedt om å stanse ordningen.

Det har ikke vært mistanke om svindel, men en pasient som havnet i konflikt med ledelsen om kostnadene ved hjemreise, fant ut ved hjelp av bankutskriften, at flyturen tilbake til Norge var blitt betalt med hennes kort.

KREVDE KORTENE: De ansatte ved sykehjemmet Fundacion Betanien ville ha kort og kode av de ansatte. Illustrasjonsfoto: Scanpix
KREVDE KORTENE: De ansatte ved sykehjemmet Fundacion Betanien ville ha kort og kode av de ansatte. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Bytt kode

Fundacion Betanien er en norskeid sykehjem, og Bergen kommune har kjøpt samtlige av de 25 plassene på hjemmet. Praksisen med kort og kode har eksistert i fire år.

Informasjonen om sykehjemmets ordning sjokkerte VISA-sjef Torstein Lind-Isaksen.

- Dersom dette medfører riktighet er det jo helt uansvarlig. Det spiller ingen rolle at kort og kode er låst inn, sier Lind-Isaksen til Sydvesten.

Han oppfordrer pasientene ved sykehjemmet til å skifte kode umiddelbart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!