Krevde Putin sparket: Oppløses

Et kommunestyre i St. Petersburg ligger an til å bli oppløst, etter at de krevde at president Putin skulle sparkes.

TAPER TERRENG: De russiske styrkene har de siste dagene blitt drevet tilbake fra flere områder i Ukraina. Det har ført til krav om at president Putin skal sparkes. Foto: Sputnik / Sergei Guneev / NTB
TAPER TERRENG: De russiske styrkene har de siste dagene blitt drevet tilbake fra flere områder i Ukraina. Det har ført til krav om at president Putin skal sparkes. Foto: Sputnik / Sergei Guneev / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke krevde en gruppe lokalpolitikere i et kommunestyre i St. Petersburg at Russlands president Vladimir Putin skulle sparkes på grunn av krigen i Ukraina.

Politikerne sitter i det lokale styret i bydelen Smolninskoye i sentrum av den russiske millionbyen.

En av kommunestyrepolitikerne er Nikita Juferev. Han mener at Putins avgjørelse om å innta Ukraina utgjør en trussel mot Russlands sikkerhet.

- Hans beslutning om å starte krigen har ført til det russiske militærets død, problemer i den russiske økonomien, og utvidelse av Nato, skreiv Juferev på Twitter forrige uke.

Ugyldige

Umiddelbart etter uttalelsene ble flere av de involverte lokalpolitikerne kalt inn til avhør hos politiet.

Nå har en russisk domstol konkludert med at en rekke av de siste møtene i kommunestyret var ugyldige, skriver Reuters. Dermed har domstolen lagt til rette for at guvernøren i St. Petersburg kan oppløse styret.

Et annet kommunestyremedlem, Dmitrij Paljuga, sier til Reuters at den samme domstolen har bøtelagt ham 47 000 rubler, tilsvarende 7860 kroner etter dagens kurs, for å «diskreditere myndighetene».

Flere andre kommunestyremedlemmer må møte i retten i dag og i morgen på bakgrunn av kravet.

- Sviktet

Paljuga sier til Reuters at utspillet ikke bare var rettet mot liberale russerne, men også mot «folk som er lojale mot myndighetene, men som begynner å ha sine tvil når de ser den manglende suksessen til den russiske hæren».

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

Han regner med at antallet sånne mennesker vil stige, etter at det ukrainske forsvaret gjorde store framskritt forrige uke.

- Det som skjedde nå har selvfølgelig sammenfalt med vår agenda. Mange folk som likte Putin begynner å føle seg sviktet. Jeg tror at jo mer suksess det ukrainske militæret har, jo flere sånne folk vil det bli, sier han til byrået.

- En veldig, veldig tynn linje

Den russiske statsviteren Tatjana Stanovaja sier til Reuters at hun mener den største utfordringen for Kreml sin del ikke er kravet fra lokalpolitikerne, men i at de kan reagere for kraftig på utspillet.

- Reaksjonen, eller overreaksjonen, kan gjøre mer politisk skade til regimet enn underskriftskampanjen, men jeg er ikke i tvil om at de som har signer kommer til å komme under politisk press, sier hun. Hun er blant grunnleggerne av det uavhengige politiske analyseprosjektet R. Politik.

MISTER KONTROLLEN: Et russisk Su-25 jagerfly skal ha mistet kontrollen under takeoff på Krimhalvøya. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

I juli ble en lokalpolitiker i Moskva fengslet i sju år etter at han ble dømt for å spre «falske nyheter» om krigen.

En rekke andre politikere og journalister har blitt siktet og straffet for å ha uttalt seg kritisk om krigen.

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov sa tirsdag at kritiske synspunkt «tolereres» til et visst punkt.

- Så lenge de er innenfor lovens grenser, er dette mangfold, men linja er veldig, veldig tynn. Man må være forsiktige her, sa Peskov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer