Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krevende opera

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Å gjøre det beste ut av det'. Dette er operasjef Bjørn Siemensens både kloke og lakoniske kommentar til opera i Bjørvika. Det 'beste' kan vise seg å bli et krevende politisk imperativ i operasaken. For det er helt opplagt at en by-utvikling i forbindelse med opera i Bjørvika må til, men det er et åpent spørsmål hvem som skal stå for den og ikke minst hvem som skal betale.
  • Arbeiderpartiets Marit Nybakk er allerede ute og vil knytte by-utviklingskrav til operavedtaket. Kravet illustrerer godt at Arbeiderpartiets forsett ikke er et hus for den skjønne kunst opera, men utvikling av Oslo øst. Det er et godt formål, akkurat som hensyn til næringsutvikling på Østlandet lå bak Gardermoen. Burde ikke hensynet til publikum en gang komme i første rekke?
  • Nybakk vil utnytte regjeringen sterke ønske om et operavedtak nå. Noe annet vil være et dramatisk prestisje-nederlag. Men hvilke maktmidler har Arbeiderpartiet til å presse igjennom noe som helst i Bjørvika? Skal de true med å stemme for Vestbanen?
  • Det er forståelig at Nybakk vil ha forsikringer om byutvkling. Arbeiderpartiet frykter at de skal bli stående med ansvaret for et dyrt og lite attraktivt opera-anlegg midt i en trafikkmaskin. Riktigtnok sørger Fremskrittspartiet indirekte for plassering i Bjørvika, men det er Arbeiderpartiet som vil ha operaen dit.
  • Saksordfører Ola Lånke (KrF) sier at han ikke utelukker at Bjørvikaområdet kan framstå som en god løsning om 30-40 år. Selv om Lånke kanskje tar hardt i, anskueliggjør uttalelsen hvilket krevende vedtak en beslutning om opera i Bjørvika er. Vi hadde helst sett en opera på Vestbanen, men ser ikke bort fra at en opera i et utbygget og levende miljø i Bjørvika kan fungere utmerket. Det som ligger oss på hjertet er at man tar konsekvensen av sitt valg. Regjeringen sier den har 'frikoblet' opera og byutvikling. Det kan bli vanskelig i praksis, selv om man gjør det 'beste' ut av situasjonen.