Den store pasientstrømmen og høyt sykefravær blant egne ansatte, har fått flere sykehus til å måtte øke beredskapen den siste tida.
Sist ut er Vestre Viken, som tirsdag går fra grønt til gult nivå på sykehuset i Drammen.
Bakgrunnen er en stor tilstrømning av pasienter med infeksjonssykdommer og bruddskader, og et høyt belegg på sengepostene, kombinert med høyt sykefravær, skriver helseforetaket i en pressemelding.

Derfor er «alle» syke nå
Særlig er situasjonen krevende i akuttmottakene og på de medisinske avdelingene.
- Noen planlagte operasjoner må dessverre utsettes, opplyser fagdirektør Ulrich Spreng i Vestre Viken HF.
Ved avdelingene i Bærum og på Romerike er det satt grønn beredskap.
Mange i økt beredskap
Tirsdag har også Helse Fonna økt beredskapen. Det samme har Helse Nord-Trøndelag, bekrefter de til Dagbladet.
Fra før av har også St. Olavs hospital, Nordlandssykehuset HF, Sykehuset Vestfold HF, Sykehuset Innlandet HF, Vestre Viken HF, Helse Stavanger HF, Sykehuset Østfold, Helse Møre og Romsdal og Sykehuset i Lillehammer gjort det samme.
Ved Sørlandet sykehus har avdelingen i Arendal økt beredskapen til grønt nivå som følge av mange smittepasienter.
- Vi opplever en økning i pasienter som følge av virusinfeksjonene RS, influensa og covid-19. Det fører til pågang av pasienter og overbelegg på flere avdelinger i Arendal og Kristiansand, sier fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Mikkel Peter Høiberg, til Dagbladet.
- Vi forventer en fortsatt økning i luftveissmitten, noe som kan føre til en ytterligere økning i antall innleggelser på sykehuset og sykefravær blant ansatte.
På avdelingene i Flekkefjord og Kristiansand er det fortsatt normal drift.

- Toppen av isfjellet
- Svært krevende
Også Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har opplevd en «betydelig pågang» av pasienter med luftveisinfeksjoner.
- For enkelte avdelinger ved våre sykehus har dette vært svært krevende, sier viseadministrerende direktør Einar Bugge til Dagbladet.
På noen avdelinger er det fullt, men sykehuset har ikke sett grunn til å øke beredskapen.
- Situasjonen er håndterbar, selv om det er utfordrende. Belastninga på sykehusets avdelinger og ansatte forsterkes med at vi vedvarende har mange utskrivningsklare pasienter, særlig fra kommunene Tromsø og Harstad, sier han.

Vanskelig å spå toppen
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier tirsdag til NTB at det er vanskelig å forutse når smittetoppen for corona og influensa vil komme.
- Når det gjelder covid-19 har antallet inneliggende pasienter vært ganske uendret de siste to-tre ukene. I går lå det eksempelvis 368 pasienter på sykehus med covid-19-diagnose. Antallet influensapasienter har derimot steget brattere de siste ukene, derfor er det grunn til å tro at influensabølgen vil fortsette i noen uker til. Forhåpentligvis vil vi nå toppen i løpet av januar måned, sier Nakstad.

Flere kan bli alvorlig syke
Mulig utflating
På Haukeland universitetssykehus har det jevnt over vært 13 barn innlagt med RS-virus den siste tida. Det har også vært stor pågang av coronapasienter og personer med influensa. Tirsdag har sykehuset 69 coronapasienter og 30 pasienter med influensa inneliggende.
- Det betyr at vi har over 100 pasienter med luftveisinfeksjon. Det er ganske mange, sier administrerende direktør Eivind Hansen.
Han presiserer at flere av de voksne pasientene har luftveisvirus som bidiagnose, og at dette ikke nødvendigvis er årsaken til at de er innlagt.
Hansen forteller om en krevende høytid med store volum av luftveisinfeksjoner, og hvor de ansatte har strukket seg langt for å holde hjulene i gang og ta seg av pasientene.
Gjennom nyttårshelga og inn i det nye året har imidlertid Haukeland sett tendenser til at pasientstrømmen har flatet noe ut. Dette gjelder både RS-virus, corona og influensa. Også sykefraværet blant de ansatte ser ut til å gå ned.
- Så vi er spent på situasjonen framover. Det er for tidlig å fastslå utviklingen, sier Hansen.

Professors nye varsko til astmatikere
Fullt på sengepostene
Også ved Oslo universitetssykehus synes antallet nyinnlagte med virussykdom å flate ut.
- Men det vil trolig holde seg høyt to-tre uker ut i januar - som forventet. Det kan ikke utelukkes en økning ifra dagens nivå, sier medisinsk direktør Hilde Myhren til Dagbladet.
På medisinske sengeposter er det nå fullt, og har vært det både før jul og gjennom høytida. På andre deler av sykehuset er det imidlertid god kapasitet, forteller Myhren.
Ved OUS har det vært opp imot 10 prosent sykefravær inn mot jula.
Så langt har det ikke vært behov for å øke beredskapsnivået ved OUS.
Også ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har det vært stor pågang i tida før jul. Pågangen har imidlertid vært mindre i romjula og inn i det nye året, opplyser sykehuset.
- Samlet sett har driftssituasjon i akuttmottakene og på flere sengeavdelinger vært krevende de siste ukene.
Til tross for stor pågang har heller ikke Ahus økt beredskapen.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!