Krevende u-hjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen Bondevik ønsker å ta et nytt krafttak for verdens fattige, og la fredag i statsråd fram den første stortingsmeldingen om norsk utviklingshjelp på åtte år. Går det som Bondevik og hans utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson vil, øker norsk bistand til fattige land med mer enn en milliard kroner. Og det er verd å merke seg at siden samarbeidsregjeringen overtok etter siste valg, er bistanden allerede økt med rundt 2,5 milliarder kroner.

Norge ligger på verdenstoppen i utviklingshjelp med 0,94 prosent av brutto nasjonalinntekt. Nå er målet 1,3 prosent hvis veksten i norsk økonomi tillater det. Veldedighetstanken har preget u-hjelp i 50 år, innrømmer både Bondevik og Frafjord Johnson. Nå skal utgangspunktet være at fattige har moralsk rett til å få hjelp til selvhjelp. FNs tusenårsmål for fattigdomsbekjempelse er ledesnoren. Norge skal nå gi mer målrettet, men kravene til mottakerlandene skjerpes. De fattiges ledere vil bli avkrevd synlige bevis på demokrativilje og respekt for menneskerettighetene. Det skal bli interessant å se hvordan norsk oppdragelse til demokrati og antikorrupsjon lar seg gjennomføre i en verden hvor korrupsjon og egeninteresser også finnes på den internasjonale giversiden.

I dag lever 1,2 milliarder mennesker under fattigdomsgrensa. Det er en fjerdedel av jordas befolkning. De fleste bor på det afrikanske kontinentet sør for Sahara. Og kvinner og barn ligger dårligst an. For at utviklingshjelpens milliarder skal nå dem som trenger det mest, er en mer målrettet og samordnet utviklingshjelp helt nødvendig. Kanskje vil det også innebære at mottakerlandenes egne organisasjoner og hjelpearbeidere må få mer plass og avgjørelsesmyndighet enn giverne liker.

Derfor hilser vi utviklingsmeldingen velkommen og håper på en frisk debatt om mer enn penger. Det finnes negative sider ved globaliseringen som undergraver den såkalte bærekraftige utviklingen. Og det må være lov til å stille spørsmål ved misjonærenes rolle i moderne norsk utviklingshjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer