Krevende ventetid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to ukers forhandlinger på FNs klimakonferanse i Poznan i Polen er 189 land og rundt 10000deltagerne ikke enige om så mye annet enn en arbeidsplan fram mot det store klimatoppmøtet i København om ett år. Selv om

ingen hadde forventet noe annet håper vi at kriseforståelsen blir skjerpet slik at møtevirksomheten på nyåret virkelig beveger seg fra seminarvirksomhet til konkrete planer for handling. Mye tyder på at særlig de rike landene venter på at USAs nye president Barack Obama skal tre inn på klimascenen med sin tryllestav. Det holder ikke hvis man vil ha en klimaavtale i København.

Det mest positive signalet kom derfor fra Brussel denne gangen. EU-landene ble enige om sin klimapakke som har som mål å redusere unionens CO2-utslipp med 20 prosent inne 2020. Enigheten kom etter at de fattigste landene i øst og tungindustrien i blant annet Tyskland hadde sikret seg en stor andel gratiskvoter, men EU har beholdt ledertrøya og ambisjonene fram mot København. Det kan bli en større utfordring for Norge en regjeringen liker å tenke på.