Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever 10 mill. for Sigrid (9) sitt ødelagte liv

MO I RANA/BODØ: I ni år har foreldrene til multihandikappede Sigrid (9) kjempet for erstatning. Men motparten, Norsk Pasientskadeerstatning, har ikke villet gi seg. Nå står slaget om 10 millioner kroner i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At ekteparet Elin Rønning og Steinar Olsen vant en knusende seier i herredsretten for under ett år siden, bryr ikke motparten seg om:

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) anket i stedet saken. De nye rettsforhandlingene startet i Bodø mandag og ble avsluttet torsdag. Dersom Rønning og Olsen vinner, vil de kreve inntil 10 millioner kroner for den påståtte sykehustabben.

Flere tabber

- Det har vært tungt å kjempe i så mange år for en sak vi mente var opplagt - mot en institusjon som i prinsippet skal være på pasientens side, sier foreldrene.

Elin Rønning hevder at sykehustabber resulterte i at hun fødte en multihandikappet datter ved Nordland sentralsykehus i Bodø 21. januar 1993.

- Jeg fikk opplyst feil termin ved ultralydundersøkelsen. De sa den var 10. januar. Dette var feil. På den tida bodde ikke Steinar og jeg sammen. Jeg visste nøyaktig når jeg var blitt gravid. Min reelle termin var 1. januar - ikke 10., sier Elin Rønning.

36-åringen mener at hun derfor var tre uker over tida - og at sykehuset var kjent med dette - da fødselen ble satt i gang. Det overmodne fosteret fikk for lite oksygen og ble hjerneskadd.

- Selve fødselsforløpet ble for langt. Dersom Sigrid hadde blitt forløst tidligere, ville skaden vært unngått, sier Elin Rønning.

Sakkyndig støtte

Etter flere års tvist - der NPE har hevdet at Sigrid ikke var sterk nok fra naturens side til å tåle sin egen fødsel - møttes foreldrene og NPE for et knapt år siden i Salten herredsrett.

Den slo fast at NPE var erstatningspliktig for Sigrids skader. Men NPE anket. Og mandag hevdet organets prosessfullmektig - advokat Halldis Winje - på nytt at skaden var naturgitt.

Dette til tross for at en barnemedisinsk sakkyndig, som NPE selv forlangte oppnevnt, nylig leverte en rapport til fordel for Sigrid og hennes foreldre.

Den sakkyndige, professor Ola Didrik Saugstad, inntok vitneboksen onsdag.

- Han slo fast at Sigrid utvilsomt er rammet av en fødselsskade, sier familiens prosessfullmektig, advokat Steinar Winther Christensen.

- Likevel gir ikke NPE seg?

- For meg er det umulig å forstå hvordan NPE fortsatt kan hevde at Sigrid ikke er fødselsskadd, sier Winther Christensen, og legger til:

- Det føles rart å oppleve et sånt standpunkt fra en offentlig erstatningsordning som faktisk skal gjøre det lettere for skadede pasienter å få erstatning. Ikke vanskeligere.

- Urettmessige avslag

Før NPE ble opprettet, måtte feilbehandlede pasienter bevise skyld hos helsepersonalet for å oppnå erstatning. Med innføringen av NPE i 1988 skulle både pasienter og helsepersonell få det lettere.

- Poenget med institusjonen NPE var å få leger til å innrømme feil uten å føle pes eller press. Men under NPE letes det fortsatt med lys og lykte etter syndebukker. Hvis NPE ikke finner noen å legge skyld på, blir det som regel ingen erstatning. Jeg mener at NPE i større grad bør se på hvor det foreligger livslang skade - og deretter innrømme erstatning. Det er skaden og skadevirkningene som er viktig - ikke hvem som har feilen. I dag avslår NPE 70 prosent av alle klager, sier Steinar Winther Christensen, som har spesialisert seg på denne typen saker.

- I dag opplever en rekke foreldre i Norge å få urettmessige avslag fra NPE. Folk gir opp. De færreste foreldre har Elin Rønnings og Steinar Olsens stayerevne, sier advokaten.

MULTIHANDIKAPPET: - Sigrid hører og forstår, men kan ikke bevege seg eller snakke, sier mamma Elin og pappa Steinar. Med på bildet er Sigrids lillesøster Oda (2). Den andre søsteren, Emilie (7), var ikke til stede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!