Krever 1000 kroner i timelønn

OSLO/TROMSØ (Dagbladet): 800 kroner i timen er ikke godt nok for legene i rikmannskommunene Asker og Bærum. Legene krever en tusenlapp i timen for å jobbe om natta. Og legen som fronter det vanvittige høye lønnskravet, Jan Morten Engzelius, betalte 4290 kroner i skatt ved siste likning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes absolutt vi fortjener 1000 kroner i timen for å jobbe om natta. Det er ikke urimelige krav. Se på hva du må betale en rørlegger eller TV-reparatør, sier Jan Morten Engzelius i Asker legeråd på telefon fra sitt ferieopphold i Spania.

Engzelius sitter som leder i et prosjektutvalg som ble etablert for å se på en ny organisering av legevaktordningen i Asker og Bærum. Selv om Engzelius krever opptil 1000 kroner timen for å jobbe om natta, er ikke 47-åringen særlig interessert i å betale penger til felleskassa - hvor lønna til legene skal hentes fra.

Ifølge siste likning betalte han bare 4290 kroner i skatt, noe som er like mye som en halv nattevakt dersom kravene innfris.

Engzelius står oppført med en inntekt og formue på null kroner.

Sa nei til 800 kroner

Ifølge Asker og Bærum Budstikke sa storlegemøtet i Asker og Bærum nei til et tilbud fra kommunene på 800 kroner timen for å jobbe om natta. Legene krever opptil 1000 kroner timen. Kommunenes Sentralforbund opplyser til Dagbladet at kravet sprenger alle rekorder i det offentlige.

I dag sliter de to rike kommunene utenfor Oslo med å rekruttere leger til legevaktturnusen. Derfor må de henvende seg til privatpraktiserende leger, som Jan Morten Engzelius.

- Vi må likevel huske på at 800 kroner er honorar for selvstendig næringsdrivende og tilsvarer egentlig en ordinær timelønn på 625 kroner for en ansatt. Dette er ikke bare et lønnskrav. Dette handler om en omorganisering av legevaktordningen i Asker og Bærum. Vi må huske på at legevakten har harde vakter og hyppig vaktbelastning. Nattevaktene kommer i tillegg til legenes lange arbeidsuker på 50 til 60 timer. Det viktigste er å få en best mulig organisert legevakt, sier Engzelius.

- Mange mener dere er sprø som sier nei til 800 kroner timen?

- Ja, det kan du godt si. Men vi har en belastende arbeidsuke, og så skal vi i tillegg ha nattevakter, svarer legen.

Håver inn 25000

Også andre steder i landet tar det fullstendig av: I nord utnytter griske leger legemangelen i Utkant-Norge. I Nord-Salten håver vikarleger inn 25000 kroner for ei stille og rolig helgevakt.

Kommunene Tysfjord, Steigen og Hamarøy i Nordland har fått midler fra Helse- og sosialdeparementet til å inngå legevaktsamarbeid. Og legene som tar helgevaktene oppnår lønninger andre bare kan drømme om.

Lønnsbetingelser som er godkjent av kommunestyrene i de tre kommunene.

- De ringer fra Sverige, Danmark - og noen fra Norge. De vet nøyaktig hvor legemangelen er størst, og kan derfor stille krav. De krever å få flest mulig vakter for i det hele tatt å komme, sier helse- og sosialsjef Lill-Tove Hansen i Tysfjord.

Vikarene formidles også gjennom byråer. Det koster penger. I tillegg skal legene ha betalt reiseutgifter og disponere gratis bolig. Enkelte har også leiebil som kommunene må betale.

- Legekrisen har gitt meg mange søvnløse netter, sier Hansen.

Det er legemangelen som er den direkte årsaken til at legene krever mer og mer. Men andre steder nøyer legene seg med mindre summer. Ifølge Dagens Medisin honoreres nattevaktene i Aust-Agder med 600 kroner timen, pluss 20 prosent for spesialist i allmennmedisin.