Krever 100.000

Veronica Orderud krever 100.000 kroner i erstatning for å ha blitt fotografert etter at hun ble drapsdømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to dager har Nedre Romerike tingrett behandlet straffesaken om hvorvidt pressen brøt fotoforbudet i domstolsloven da de tok bilder av Veronica Orderud da hun ble pågrepet etter å ha blitt dømt til 21 års fengsel for trippeldrapet på Orderud gård.

Nektet å betale

Tre fotografer, to fra Dagbladet og en fra fotbyrået Scanpix, samt redaktørene i Aftenposten og Dagbladet ble ilagt forelegg for brudd på bestemmelsene, men alle nektet å betale.

Politiadvokat Kåre Kalvå la i sin prosedyre torsdag ned påstand om at foreleggene på henholdsvis 2.000 kroner for hver av de tre fotografene og 10.00 for hver av redaktørene, skulle opprettholdes.

De tiltaltes advokat, Hans Stenberg-Nilsen, la ned påstand om at samtlige av hans klienter skulle frifinnes på bruddet av domstolsloven, og at de skulle tilkjennes saksomkostninger.

Beløpet uviktig

- Jeg la ned påstand om erstatning, begrenset oppad til 50.000 kroner, fra hver av avisene. Men beløpet er underordnet, det viktige er å få markert at Veronica Orderud ble krenket ved å bli fotografert, sier Sulland i en kommentar til NTB.

I mai i år ble TV 2s sjefredaktør Kåre Valebrokk frikjent i Høyesterett etter å ha vist bilder av Viggo Kristiansen like etter dommen i Baneheia-saken. Grunnen til at Høyesterett frikjente Valebrokk, var at Kristiansen smilte etter å ha fått dommen, noe som sto i sterk motsetning til forsvarerens påstand om at Kristiansen tok dommen svært tungt.

- I vår sak er det ikke noe informasjon i bildet, bare en fortvilelse over dommen på 21 år, sier Sulland.

Ikke ytterligere belastning

Både redaktørene og fotografene forklarte i retten at de oppfattet situasjonen som annerledes enn det loven omtaler. Ettersom både Veronica Orderud og de andre tiltalte for trippeldrapet hadde vært løslatt fra varetektsfengsling under rettssaken, mente de å dokumentere en pågripelse da en knust Veronica Orderud ble fulgt ut av rettssalen av sivile politifolk.

I TV 2-saken var Høyesterett delt i synet på om bildene var lovlige, eller ikke. I domspremissene legger retten vekt på at det generelle fotoforbudet er strengt, men at det under særskilte omstendigheter kan fravikes.

- Bildene som ble tatt av Veronica Orderud kan ikke framstilles som en ytterligere belastning. Dessuten fokuserte vi spesielt på at det var en pågripelsessituasjon, sier medforsvarer Pål M. Andreassen

Forsvaret trakk også fram at det blir feil bare å reagere overfor to aviser når det var minst ti andre som også tok bilder og publiserte dem. Derfor pekte de bestemmelsene i den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen om likhetsbehandling.

Var redd mediene

Mer enn 500 bilder ble tatt av Veronica Orderud før og i forbindelse med rettssakene etter drapene på Orderud gård. De langt fleste av disse bildene ble tatt med hennes samtykke kom det fram i retten onsdag.

Heidi Ysen, som var Frode Sullands medforsvarer under rettssakene, vitnet i saken mot avisene og fotografene og sa at de følte seg veldig presset av mediene til å la seg bli fotografert.

- Vi var redde for å legge oss ut med avisene, og følte derfor et behov for å møte dem på halvveien i deres krav om få fotografere under rettssaken, sa Ysen.

(NTB)

ERSTATNING: Veronica Orderud krever 100.000 fra Aftenposten og Dagbladet.