Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever 1,2 milliarder av Toyota

Sayaka Kobayashi (42) sier hun ble sex-trakassert av Toyota-sjefen Hideaki Otaka (65).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nå har hun saksøkt Toyota i USA for 190 millioner dollar, eller nesten 1,2 milliarder norske kroner, fordi selskapet ikke reagerte, skriver New York Times.

Ifølge 42-åringen startet marerittet da hun etter åtte år som Toyota-ansatt ble bedt om å bli den amerikanske toppsjefens personlige sekretær i 2005.

- Istedet for å bli det trinnet oppoveri i karrieren som hun hadde håpet på, ble jobben et personlig mareritt for frøken Kobayashi, heter det i søksmålet som er tatt ut i New York i dag.Ifølge rettspapirene fra hennes advokater ble hun i månedene etter forfremmelsen bedt om å være med Otaka på lunsjer, spaserturer i Central Park og på forretningsreiser, der han gjentatte ganger forsøkte å ha sex med henne.

- Ikke takknemlig

Da hun sendte en epost til nestsjefen Dennis Cuneo i desember 2005 og fortalte om trakasseringen, svarte Cuneo at hun måtte møte Otaka alene for å ta opp problemet. Under møtet sa Otaka til Kobayashi at hun ikke hadde de rette kvaliteter og at hun ikke hadde vært takknemlig nok for hans hjelp i hennes karriere.

Senere samme måned endret Toyota ledelsesstrukturen slik at toppsjefen Otaka ble underlagt firmaadvokaten Alan Cohen, og tidlig i januar forsøkte Cohen å betale Kobayashi en ukjent pengesum for å slutte i Toyota.

- Ikke på noe tidspunkt rapporterte Cohen eller noen andre ansatte i Toyota Motor North America at det var iverksatt etterforskning av hennes klage, heter det i rettsdokumentene.

Toyotas personalhåndbok, der Otaka skrev forordet, sier at enhver ansatt som blir funnet skyldig i seksuell trakassering kan bli oppsagt eller få andre disiplinære tiltak mot seg.

SAKSØKT: Toyota er saksøkt av ansatt for 1,2 milliarder kroner. Foto: Scanpix
SAKSØKT: Toyota er saksøkt av ansatt for 1,2 milliarder kroner. Foto: Scanpix Vis mer

Nulltoleranse

- Toyota har nulltoleranse for seksuell trakassering på alle nivåer i selskapet, og tar enhver anklage av denne type svært alvorlig, sier Toyota i en pressemelding.

Selskapet, som ble varslet om søksmålet i går, vil ikke kommentere saken utover pressemeldingen.

Kobayashi har saksøkt både Toyota og Otaka. Hun krever 40 millioner dollar i erstatning for skader på hennes karriere og for uriktig ansettelse, pluss 150 millioner dollar i oppreisning.

Otaka tok ikke telefonen da Associated Press ringe for en kommentar.

Krever 1,2 milliarder av Toyota
SEXTRAKASSERT: Nå sakssøker Sayaka Kobayashi Toyota og sin tidligere sjef.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling