Krever 15 milliarder ekstra

På et bortgjemt seminar avslørte Carl I. Hagen i går ettermiddag hva han vil kreve for å la Kjell Magne Bondevik overleve budsjetthøsten: Ytterligere 15 milliarder blanke oljekroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed trues regjeringens budsjettbalanse. Finansminister Per-Kristian Foss innrømmet i går at bruken av oljepenger, 50,7 milliarder, allerede er svært høy og ikke kan overstiges uten fare for renteøkninger.

Full guffe

Det var Siv Jensen som skulle ta seg av Frp's kommentarer til regjeringens budsjett, og hun sa lite om hva Frp kommer til å kreve i budsjettforhandlinger med regjeringspartiene.

Men partiformann Carl I. Hagen lot det lekke ut noen prioriteringer da han holdt et innlegg på konferansen Skandinavisk Eiendomsseminar på Bristol Hotel i Oslo i går ettermiddag. Dagbladet var til stede.

Partiformann Hagen sa rett ut at Frp trolig kommer til å kreve at det brukes 10 til 15 milliarder flere oljekroner.

- Regjeringen protesterte vilt i fjor og mente det var uansvarlig. Men når året var omme viste det seg at de selv hadde brukt langt mer oljepenger enn de foreslo i budsjettet, sa Hagen.

Frp vil at pengene skal brukes til alt fra veiprosjekter til sykehusutstyr. Slik skal det skapes ny aktivitet - og sysselsettingen holdes oppe.

Utgangspunktet for kommende budsjettforhandlinger virker svært dårlig. Statsminister Kjell Magne Bondevik kan gått seg fast på et skjær allerede før budsjettseilasen er startet.

I går kom regjeringspartiene med det overraskende kravet om å nekte forhandlinger med Frp og Ap før de har laget sine alternative budsjetter.

Det er et helt nytt krav fra en regjering.

Møtt med forakt

Strategien til statsminister Bondevik er å tvinge partiene til å vise kortene sine først. Denne strategien blir nå møtt med regelrett forakt.

- Regjeringen bruker et helt år på å lage et statsbudsjett. Vi trenger i alle fall en måned på dette arbeidet, sier Ap's finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg til Dagbladet.

- Regjeringspartiene har gjort seg skyldig i en fryktelig forsnakkelse. De kommer ikke til å stå fast på dette kravet særlig lenge, sier Frp's finanspolitiske talskvinne Siv Jensen.

Avviser

Statsminister Kjell Magne Bondevik avviser at han utfordrer Stortinget.

- Det er høyst rimelig at ansvarlige opposisjonspartier, som også ser seg som mulige regjeringspartier, viser fram helhetlige budsjetter. De kan ikke bare komme med gode ønsker og påplussinger, men må også vise inndekning. Folk har krav på å vite det.

De seinere åra har vi også sett at forhandlingene om budsjettet har trukket ut lenge. Det har skapt et veldig kaotisk inntrykk, mens løsningen ikke har kommet før helt på slutten. Det er bedre å bruke tida til å jobbe med sine helhetlige alternativer, sier Bondevik til Dagbladet.

- Hva hvis partiene nekter å være med på denne framgangsmåten, slik at resultatet blir mer kaos på Stortinget?

- Jeg har veldig vanskelig for å forstå at ansvarlige partier skulle nekte å vise helheten i sine opplegg. Det må i så fall være fordi de har noen kutt eller andre ting de ønsker å skjule, sier Bondevik.

Finanspolitisk talskvinne Siv Jensen sier rett ut at regjeringens budsjettforslag ikke gir grunnlag for budsjettforhandlinger med Frp.

- Jeg må stille spørsmål ved hvor denne regjeringen egentlig vil. De bruker mer penger enn noen gang, men de ser ikke ut til å ville noe med denne pengebruken. Dette er ikke et budsjett som inviterer til samarbeid med Frp, sier hun.

Slag i ansiktet

Om Frp blir en vanskelig budsjettmotpart, vil ikke Ap selge seg noe billigere.

Ap reagerer sterkt på forslag de oppfatter som et slag i ansiktet på dem som har det vanskelig fra før. Blant annet aksepterer ikke partiet regjeringens økning i egenandeler for syke mennesker. Regjeringen mener frikort-grensen må økes fra 1350 kroner til 2500 kroner. Det betyr at 900000 mennesker får høyere sykdomsutgifter. 300000 mister frikortet helt.

Strammer inn

Regjeringen strammer også inn på sykepenger, midler til attføring og rehabilitering, etterbetaling til uføre, hjelpemidler for funksjonshemmede, reiser og medisiner på blå resept. Til sammen sparer regjeringen 1,4 milliarder på disse kuttene i Folketrygden.

- Dette er en provokasjon mot syke, uføre og yrkeshemmede, som blir fratatt viktige velferdsordninger, sier Ap's Bjarne Håkon Hanssen.

Jens Stoltenberg oppsummerte situasjonen slik:

- Vi sier nei til å samarbeide om et slikt budsjett. Regjeringen gjør ingen ting for å motvirke økende arbeidsledighet.

STILLER TØFFE KRAV: Temperaturen var på kokepunktet da statsbudsjettet ble lagt fram i Stortinget i går. Frp-formann Carl I. Hagen var blant de misfornøyde, han krever at det brukes langt flere oljekroner. - Vi har ikke satset på støtte fra noe spesielt parti. De som viser ansvar i kampen mot arbeidsledighet, og som støtter tiltakene i helsesektoren, er velkommen, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.