Krever 150 års fengsel for Madoff

Anklages for milliardsvindel.

ANGRER: Den bedrageritiltalte finansmannen Bernard Madoff risikerer 150 års fengsel for blant annet svindel og hvitvasking. Madoff erklærte seg skyldig i hele tiltalen. Foto: EPA/SCANPIX
ANGRER: Den bedrageritiltalte finansmannen Bernard Madoff risikerer 150 års fengsel for blant annet svindel og hvitvasking. Madoff erklærte seg skyldig i hele tiltalen. Foto: EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Påtalemyndigheten i New York krever 150 års fengsel for den svindelanklagede finansmannen Bernard Madoff.

Mandag vil 71-åringen få forkynt straffen, etter å ha innrømmet at han svindlet til seg hundrevis av milliarder kroner fra investorer verden over.

Madoff erkjenner straffskyld etter tiltalen, som lyder på omfattende tyveri, bedrageri, hvitvasking og skattesnusk.

Skyldig

Påtalemakten mener forbrytelsene han har gjort seg skyldig i tilsier 150 års fengsel, og har gjort det klart at Madoff uansett må bli sittende bak murene til han dør.

Madoffs forsvarer viser til at han har lagt kortene på bordet og mener at tolv års fengsel er en mer passende straff.

Den føderale dommeren som skal foreta straffeutmålingen, har alt krevd finansmannen for 170 milliarder dollar, godt over 1.000 milliarder kroner.

Påtalemakten har tatt beslag i luksuseiendommer og verdipapirer, men verdiene av dette blir bare småpenger i forhold til pengene som er vekk.

Verden over

Opptil tre millioner mennesker i 25 land kan ha blitt ofre for Madoffs svindel, etter å ha investert sparepenger i fondsforvaltningsfirmaet hans som i realiteten fungerte som et pyramidespill.

6 700 har til nå gjort krav i boet, blant dem banker og investeringsselskaper verden over, organisasjoner, stiftelser og privatpersoner. Noen av enkelttapene er på flere milliarder kroner.

Madoff hadde særlig en høy stjerne i det jødiske miljøet i USA, og blant dem som er rammet er 100-millionersstiftelsen til nobelprisvinneren Elie Wiesel. Den er nå tømt.

(NTB)