Krever 160000 i erstatning

I 1996 anmeldte den kvinnelige studenten sin medelev for voldtekt. Han nektet. Saken ble henlagt. Nå går mannen til erstatningssøksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. mars må kvinnen møte i Søre Sunnmøre herredsrett i Volda, anklaget for ærekrenkelse.

Under et saksforberedende møte mellom partene i forrige uke tilbød den tidligere studenten å trekke søksmålet mot at kvinnen skrev under på at anklagen om voldtekt var falsk. Det gjorde hun ikke. Dermed kreves hun for 160000 kroner i oppreisning og erstatning for utgifter.

- Penger er ikke hovedsaken for min klient. Søksmålet er den eneste måten å stoppe beskyldningene mot ham på, sier advokat Jo Prestegarden.

Tilbakeslag

Søksmålet ble tatt ut i fjor høst. Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet er overbevist om at den unge mannen er inspirert av kjennelsen i en sak fra i fjor. En kvinne anmeldte sjefen sin for voldtekt på danskebåten. Etterforskningen førte ikke til tiltale. Det gjorde imidlertid sjefens private søksmål. Kvinnen måtte ut med 180000 kroner i erstatning og saksomkostninger.

- Vi fryktet presedens. Slike saker setter kampen mot seksuelle overgrep mange tiår tilbake, mener Smaadahl.

Trues til taushet

Odd Hovde representerer kvinnen.

- I en privat straffesak som denne må hun føre bevis for at beskyldningene er sanne. Når saken er henlagt, skal hun da begynne å etterforske selv? spør advokat Hovde. Han finner det paradoksalt at mens voldtektsofre tilkjennes erstatningsbeløp på 30000- 60000 kroner, verdsettes en manns gode navn og rykte til flere hundre tusen kroner.

- Hvis saksøkere vinner fram med ærekrenkelse i saker som denne, bør ingen advokat råde voldtatte kvinner til å gå til politiet med anmeldelse med mindre de har vitner, hevder Hovde. Motparten er uenig:

- Klart kvinner skal anmelde voldtekt, men forutsetningen er at det er sant, sier advokat Jo Prestegarden.