Krever 180 millioner kroner for kidnappet nordmann

- De mener alvor og er veldig farlige. UD: - Staten betaler ikke løsepenger.

 BORTFØRT I SEKS UKER:  Kjartan Sekkingstad (56) fra venstre, John Ridsel (68) og Robert Hall (50) ble kidnappet 22. september sammen med Halls fillipinske kjæreste. Nå har kidnapperne kommet med et nytt pengekrav. Foto: Filippinsk politi/AFP/NTB Scanpix.
BORTFØRT I SEKS UKER: Kjartan Sekkingstad (56) fra venstre, John Ridsel (68) og Robert Hall (50) ble kidnappet 22. september sammen med Halls fillipinske kjæreste. Nå har kidnapperne kommet med et nytt pengekrav. Foto: Filippinsk politi/AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamistiske gruppen Aby Sayyaf, som 22. september kidnappet nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) på feriestedet han driver på Filippinene, krever nå 180 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad og de tre andre som ble bortført.

Beløpet er omringet fra en milliard filippinske pesos.

«Vær så snill, innfri kravene deres. De mener alvor og de er veldig farlige», sier Sekkingstad  i en ny videoklipp, som kidnapperne har publisert i dag, melder Bergens Tidende.

Ifølge avisa framfører Sotra-mannen budskapet under oppsyn av en mann med stor kniv.

- Staten betaler ikke løsepenger
- Vi er kjent med videoen, men ønsker ikke å kommentere innholdet nærmere. Vår holdning til løsepenger er velkjent: Staten betaler ikke løsepenger, skriver UDs pressetalsmann Frode O. Andersen i en mail til Dagbladet.

Både UD og ambassaden jobber kontinuerlig med saken, og har løpende kontakt med relevante lands myndigheter, herunder kanadiske og filippinske, skriver UD-talsmannen.

De to kidnappede kanadierne John Ridsel (68) og Robert Hall (50) framfører tilsvarende bønner i samme setting. Den fjerde kidnappede er Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Den bortførte nordmannen har bodd og jobbet utenlands i en årrekke, blant annet i Canada, der han startet med fiskeoppdrett i 1988. De siste årene har han bodd på Filippinene, der han nå drev et feriested på øya Samal.

- Har det foreløpig OK
Antallet kidnappinger av forretningsfolk, særlig fra Kina og Malaysia, og antatt velstående turister fra vestlige land, har økt kraftig på Filippinene de siste årene.

- Jeg er Kjartan Sekkingstad, jeg har det foreløpig OK, men jeg blir holdt som gissel for 1 milliard pesos, sier den 56 år gamle nordmannen i videoen.

Også i en video som ble lagt ut for tre uker siden ba Sekkingstad og de to kanadierne for sine liv, og de ba også de filippinske regjeringsstyrkene om å innstille sine operasjoner i området der gislene befant seg.

Sympatiserer med IS Sekkingstad og de øvrige gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS).

Ifølge asiatiske medier ledes den såkalte Tanum-fløyen av Muamar Askali.

Gruppen er oppkalt etter en landsby i provinsen Sulu rundt 1 400 kilometer sør for Manila.Gislene holdes trolig fanget i Patikul-området på øya Jolo i Sulu-provinsen.

Tanum-gruppen skal tidligere ha stått bak en rekke bortføringer, blant annet av de to tyske statsborgerne Stefan Viktor Okonek og Henrite Dielen i april. De to ble løslatt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort beløp i løsepenger, skriver NTB.