Krever 184 millioner

Økokrim satte Bjørn Martinsen (54) på tiltalebenken. Nå er rollene byttet om, og Martinsen krever 184 millioner kroner i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Økokrim fratok meg alt. Livet som forretnings- og industrimann ble knust, jeg har følt meg fullstendig rettsløs, sier Martinsen (54).

28. februar 1998 slo Økokrim til mot hans kontor i Narvik. Gründeren ble kastet på glattcelle, den første siktelsen lød på skattesvik, millionunderslag, økonomisk utroskap og heleri.

Økokrim samarbeidet med skattemyndighetene og hevdet narvikingen var en kriminell storfisk. Men den opprinnelige siktelsen smuldret bort, og i retten kunne ikke Økokrim bevise noe. Og Ofoten herredsrett ga Martinsen full oppreising for tre år siden.

- Kompliserte forhold

- Han har ikke forsøkt å berike seg selv, men gjort så godt han kunne i kompliserte økonomiske forhold, sa retten.

Også Narvik-ordfører Olav Alstad er fortørnet over Økokrim: - Aksjonen var med på å rive bort grunnlaget for en bedrift som i dag kunne ha vært et aktivum i landsdelens industriutvikling, mener Alstad.

I 1993 stiftet Martinsen selskapet BM Trading. Stikkord var mineralhandel, basert på samarbeid med et russisk selskap. Som et resultat ble det investert 90 millioner i smelteverksbedriften Nako i Narvik. Martinsen brukte 25 mill. av egne midler.

- Det var hver eneste krone jeg hadde tjent på mitt engasjement i Russland gjennom en årrekke, sier han.

Fabrikken i Narvik skulle videreforedle etterspurt metall til elektronisk industri. Martinsen ble hyllet som en foregangsmann.

- Så en dag falt alt sammen i grus. Det var ikke grunnlag for siktelsen mot meg. Men fallet var stort personlig.

Investorene flyktet, kontrakter gikk tapt og fabrikken i Narvik gikk konkurs.

- Livet ble snudd opp ned, ikke bare for meg og min familie, men også for de ansatte og min russiske partner. Jeg har forsøkt å få forretningene opp å stå igjen, men møtt motbør fordi mitt renommé er ødelagt.

Et revisorfirma i Oslo har beregnet at han har tapt til sammen 184 millioner kroner som følge av Økokrims aksjon, siktelse og tiltale.

Rettssak neste uke

- Jeg vil ha svar på om Økokrim kan stilles økonomisk ansvarlig for mine tap, sier han.

Rettssaken starter i Hålogaland lagmannsrett i neste uke.

- Jeg ønsker ikke å forhåndsprosedere i media, men loven gir min klient gode muligheter for erstatning, sier advokat Nicolai Christophersen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Økokrim.

SKANDALISERT: Bjørn Martinsen var en respektert forretningsmann, inntil Økokrim slo til. I retten ble Økokrims «beviser» slaktet. Nå krever Narvik-mannen erstatning.