Krever 21 og 19 år

Aktor Berit Sagfossen la ned påstand om at Joe Erling Jahr dømmes til 21 år og Ole Nicolai Kvisler til 19 år og fire måneders fengsel for forsettlig drap på Benjamin Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aktor mener drapet var rasistisk motivert og at det er en særdeles skjerpende omstendighet.

- Både Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler drepte Benjamin Hermansen. Aktor Berit Sagfossen mener de to tiltalte nynazistene har avtalt at Jahr skal ta skylda for drapet.

Statsadvokat Sagfossen plukket forklaringene til Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler fra hverandre da hun startet sin prosedyre i Oslo tingrett i dag.

- Det er ikke enhver tvil som skal komme tiltalte til gode. Den må være rimelig, fornuftig og troverdig, sa Sagfossen før hun fortsatte med å forklare hvorfor hun ikke tror på forklaringene til de tiltalte.

Spriker

I retten har Jahr forklart at han stakk Benjamin med en kjøkkenkniv gjentatte ganger, men at det dødelige stikket var et uhell. Men ifølge aktor er dette løgn. Jahr hadde full mulighet til å samkjøre sin forklaring med vitners og de øvrige tiltaltes, hevdet hun. Aktor påpekte store sprik i forklaringene til J ahr og Kvisler på avgjørende punkter.

- Ut fra alt som er kommet fram er det utvilsomt etter påtalemyndighetens syn, at Jahr har påført Benjamin de knivstikkene han døde av. Og det er påført slik at det fullstendig utelukker Jahrs egen versjon om at det er påført ved et uhell. Han har med vilje stukket ham gjentatte ganger i brystet. Han har forvoldt en annens død, sa Sagfossen.

Kvisler snakker heller ikke sant om omstendighetene rundt det mye omtalte rasisme-drapet. I sin prosedyre som ennå ikke er ferdig, hevdet Sagfossen at både Jahr og Kvisler knivstakk Benjamin, men at det var Jahrs stikk som drepte Benjamin.

Kan ofres

Joe Erling Jahr ble sett på som en outsider i det nynazistiske miljøet, en person som kunne gjøre grovarbeidet, og som eventuelt kunne ofres. Kvisler ble sett på som en verdifull lederskikkelse. Ifølge Aktor er det dette de to tiltalte nå forsøker å få til: At Jahr tar skylda for drapet, mens de andre slipper unna. Både Jahr og Kvisler risikerer 21 års fengsel dersom de finnes skyldig.

  • Aktor fortsetter sin prosedyre fra klokka 13.00, og etter planen skal Jahrs bistandsadvokat starte sin prosedyre i ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer