Krever 2,2 mill.

En 34 år gammel mann fra Drammen krever til sammen 2,2 millioner kroner i oppreisning og erstatning av staten, etter at han i juni 1998 ble frifunnet for drapet på Bandidos-medlemmet Jan Krogh Jensen. Dansken ble skutt i Mjøndalen sommeren 1996 som et ledd i MC-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapssaken er enestående i norsk rettshistorie. 34-åringen satt 22 måneder i varetekt under meget strenge vilkår, før han ble enstemmig frifunnet i Eiker, Modum og Sigdal herredsrett i juni 1998.

Riksadvokaten beordret anke av frifinnelsen, men det utrolige skjedde at straffesaken aldri ble forsøkt berammet i Borgarting lagmannsrett. Saksdokumentene lå og støvet ned på statsadvokatkontoret i Oslo.

Drapssaken ble etter hvert en rein skandale, og i januar i år besluttet Riksadvokatens kontor å trekke anken. Etter fire og et halvt år var 34-åringen endelig en fri mann igjen. Det eneste som ble igjen, var en trafikkbot.

Aldri tidligere

Det har aldri skjedd etter at den såkalte toinstansordningen ble innført i Norge i 1995, med behandling av skyldspørsmålet både i herredsrett/byrett og lagmannsrett i de alvorligste sakene, at en drapssak som er anket, er blitt liggende i to og et halvt år etter dom i herredsretten.

Hårreisende

34-åringens forsvarer, advokat Øivind Elseth, sier til Dagbladet at det som har skjedd etter frifinnelse av klienten er helt uakseptabelt, og at han finner saksbehandlingen hårreisende.

- Klienten ble løslatt seks ganger av forhørsretten. Det skjedde første gang i november 1997, men lagmannsretten omgjorde forhørsdommerens beslutning, slik at 34-åringen ble sittende i varetekt fram til hovedforhandling 25. mai 1998. Etter at Riksadvokaten hadde anket frifinnelsen, skjedde ingenting. Vi purret på saksbehandlingen flere ganger, uten respons. Saken ble for øvrig aldri forsøkt berammet for lagmannsretten. Ventetida på to og et halvt år fra frifinnelse til Riksadvokatens henleggelse har sjølsagt vært en ekstra belastning for 34-åringen. Jeg har ikke opplevd maken, sier Elseth.

Erstatnings- og oppreisningskravet er rettet til Eiker, Modum og Sigdal herredsrett. Erstatningen beløper seg til 600 000 kroner, mens oppreisningskravet for såkalt tort og svie er satt til 1 650 000 kroner.

ÅSTEDET: Bandidos-medlemmet Jan Krogh Jensen ble skutt i Mjøndalen sommeren 1996.