Krever 276 mill fra staten

I dag avsluttes maratonrettssaken pionérdykkerne fører mot staten. Samlet erstatningskrav er 276,6 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offshoredykkerne som ofret helsa på 70- og 80-tallet for å gjøre Norge til en oljenasjon ber staten gjøre opp for seg med en sum som tilsvarer drøye fire timers oljeproduksjon. For ifølge Olje- og energidepartementet pumper vi opp olje for 300 millioner dollar i døgnet.

Heftig timepris

Med en dollarkurs på 5,1 betyr det at Norge øker oljeformuen med 1530 millioner kroner hvert døgn eller 63,8 millioner kroner hver time.

Dykkernes advokat Marius Reikerås (35) håper på en verdig løsning på saken.

- For oss har det vært viktig å ansvarliggjøre staten for pionérdykkernes helsesituasjon. I de tre månedene rettssaken har pågått har dykkerne forsøkt å få fram sannheten om arbeidsforholdene i Nordsjøen. De søker respekt og anerkjennelse for jobben de gjorde. Uten deres innsats hadde Norge vært uten oljerikdommen. Vi mener staten ved siden av å betale ut erstatning, bør sørge for at dykkerne får medisinsk oppfølging resten av livet, sier Reikerås.

Dugnadsinnsats

Staten er den verste motpart man kan møte i retten, hevder advokater. Marius Reikerås underskriver gjerne.

- For meg handler det om rettssikkerhet og muligheten for en rettferdig rettergang når du møter staten samme hvor du snur deg. Staten holdt tilbake 60 000 dokumenter, som først ble frigitt på ettermiddagen fredagen før rettssaken skal starte. Staten nektet å betale ut godtgjørelse, som innebar at dykkerne måtte bruke uføretrygden til reiseutgifter og sove på feltseng under rettssaken. Staten har gjort alt for å trenere og for å stoppe oss. Men en utrolig dugnadsinnsats og samholdet dykkerne imellom har overvunnet følelsen av mistro og urettferdighet. Det gikk en faen i oss alle, sier advokaten.

Krever 276 mill fra staten

Marius Reikerås er sliten, men ved godt mot. Han ler når han forteller om «Camp Kjelsås».

-  I mangel av statlige penger til å dekke utgifter underveis har foreldrehjemmet på Kjelsås fungert som base for den Bergen-baserte advokaten og hans støttespillere under rettssaken.

Pappa Olav Reikerås, professor ved Rikshospitalet, har fungert som hotellvert.

- Min rettslige medhjelper Henrik Lunde (74), pensjonert tingrettsdommer, har bodd på mitt gamle gutterom. Dykkere har overnattet i huset fra tid til annen. Det har vært rene leirstemningen med høylytte diskusjoner og mye galgenhumor, forteller Reikerås.

Solgte bilen

Moren hans, Marlen Foseid, har mer eller mindre bodd i Bergen de siste månedene og passet barnebarna Vilde (5) og Hedda (4), mens kona Anne Steen Reikerås jobbet turnus som sykepleier.

Advokaten bekrefter at han solgte bilen for å gjennomføre rettssaken, men benekter ryktene om at huset er pantsatt.

- Så ille er det ikke, men vi må snart få inn noe penger. Dette har tatt på oss alle. Men det var verdt det. For meg handler saken om menneskesyn og menneskerettigheter. Vi må tro at rettferdigheten vil seire til slutt, sier Marius Reikerås.

HÅPER PÅ VERDIG LØSNING: Dykkeradvokat Marius Reikerås krever ikke bare erstatning, staten skal også sørget for medisinsk oppfølging. Arkivfoto: Torbjørn Grønning
HÅPER PÅ VERDIG LØSNING: Dykkeradvokat Marius Reikerås krever ikke bare erstatning, staten skal også sørget for medisinsk oppfølging. Arkivfoto: Torbjørn Grønning Vis mer
KREVER 20,6 MILLIONER: Jan Erik Eriksen.
KREVER 18,1 MILLIONER: Lars Hasle.