Krever 3 mill. i erstatning for røykeskader

TROMSØ (Dagbladet): - Mine alvorlige helseplager skyldes røyking. Det bør Tiedemanns Tobaksfabrik betale meg minst tre millioner kroner for, krever Asgeir Vinje Storvand (57). I dag møter han tobakksgiganten i forliksrådet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KJEMPER: Asgeir Vinje Storvand fra Steigen var storrøyker i 37 år. Han ble alvorlig sjuk, og mener sjukdommen skyldes sigarettene.

- Vi avviser kravet helt, svarer Tiedemanns. Dermed går det mot den første rettssaken mellom røyker og produsent i Norge.

Asgeir Vinje Storvand fra Steigen i Nordland var storrøyker i 37 år. Han sluttet å røyke for tre år siden, etter det tredje hjerneslaget. Han mener det er røykingen som har ødelagt helsa hans.

- Jeg var dødsdømt, et røykende vrak. Men jeg har kjempet meg tilbake til livet, og denne saken er jeg villig til å føre til topps i rettsapparatet, sier Vinje Storvand til Dagbladet.
Nå trener han to, tre ganger daglig på Toppidrettssenteret og er godt fysisk og psykisk forberedt på kamp i retten.

- Dette er en meget viktig prinsipiell sak for oss. Vårt standpunkt er at det er et personlig ansvar å bære risikoen ved røyking, sier informasjonssjef Jan Robert Kvam ved J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik A.S.

Asgeir Vinje Storvand er i dag uføretrygdet. Han har mobilisert leger og eksperter som vil gi ham ryggdekning under de kommende rettssakene.

- Som heroin og kokain

- Røyking er like vanedannende som heroin og kokain. Narkotika tar livet av 170- 190 nordmenn i året, mens rundt 10000 dør av røykerelaterte lidelser, påpeker han.

- Jeg begynte å røyke i 1957. Allerede da visste produsentene at røyking var helsefarlig, men de holdt det skjult. Jeg kan gå med på å dele ansvar, mens Tiedemanns avviser ethvert ansvar, sier Asgeir Storvand Vinje.
Han forteller at det er intens trening, sunt kosthold, akupunktur, healing og ordinær legebehandling som har gitt ham livet tilbake.

Tiedemann-talsmann Jan Robert Kvam har ingen tro på at det kan bli noe forlik i dagens møte.

- Nei, vi produserer en lovlig vare innenfor strenge lovbestemmelser. Og det er alminnelig kjent at røyking kan føre til visse sykdommer, sier Kvam.

Prinsipiell dom og debatt

Advokat Finn Grøstad, som representerer Storvand, ser også på forliksmøtet som en ren transportetappe.

- Saken kan lett føre til en prinsipiell dom og debatt. Vi har håp om å vinne fram i rettsapparatet, men ser selvsagt at dette ikke blir noen juridisk plankekjøring, sier Grøstad.

Asgeir Vinje Storvand ønsker å etablere en stiftelse som skal bekjempe røyking, finansiert ved hjelp av erstatningen han håper å få fra Tiedemanns.