Krever 30 år for voldtekt

Et ferskt Høyre-trekløver vil sette hardt mot hardt mot alvorlig kriminalitet. Maksstraffen for voldtekt bør dobles til 30 år, mener to av dem.

STRENGE: Bård Ludvig Thorheim, Anna Irene Molberg og Mahmoud Fahramand vil straffe alvorlig kriminelle langt hardere.
STRENGE: Bård Ludvig Thorheim, Anna Irene Molberg og Mahmoud Fahramand vil straffe alvorlig kriminelle langt hardere. Vis mer
Publisert

- Vi vil stramme skruen til når det kommer til alvorlig kriminalitet.

Det sier Anna Irene Molberg som er førstekandidat for Høyre fra Hedmark ved stortingsvalget i høst. Hun er en av tre nye listetopper som omtaler seg selv som strenge, og vil ha straff som svir.

De går inn for en omfattende pakke som skal den alvorlige kriminaliteten til livs.

Tiltak for å stoppe alvorlig kriminalitet

1. Generell bevæpning av politiet.

2. Øke strafferammen for alvorlig kriminalitet.

3. Hurtigspor for straffesaker, der kriminelle gjengangere får en rask og følbar reaksjon.

4. Lovpålagt møte med politiet i fellesskap med relevante etater i kommunen for førstegangskriminelle.

De står også sammen om kraftige økninger av straffene for de mest alvorlige lovbruddene. Det gjelder blant annet terror, drap og voldtekt.

- 21 års fengsel for flere drap er ganske absurd når du kan få det samme for ett drap, sier Molberg. Det er en klar ubalanse i straffenivået. Derfor tar vi til orde for å gå gjennom straffenivået for å se hvor vi bør skru til mer.

Mahmoud Farahmand fra Telemark sitter i komiteen som har laget forslag til nytt partiprogram som skal vedtas på partiets landsmøte i midten av mai.

Der har han fått inn krav om en ny maksstraff på 50 års fengsel for den mest alvorlige kriminaliteten, som også de to andre stiller seg bak. Dette gjelder for eksempel terror.

Ser til USA

Farahmand og Bård Ludvig Thorheim vil dessuten begge ha 30 års fengsel for drap. I dag kan norske domstoler på det meste ilegge en straff på 21 års fengsel, mens gjennomsnittsstraffen bare er på 12 år.

- Ser man på tallene fra USA før man innførte en rekke reduksjoner i straffeomfang var bildet et helt annet. Kriminaliteten har skutt fart etter at man myket opp. Er lavere fengselsstraffer det som gjør at folk ikke begår kriminalitet?, spør Farahmand retorisk.

Vil ha hevn

De to vil også ha en dobling av straffen for voldtekt, til 30 år. I dag kan grov voldtekt straffes med inntil 15 år i fengsel. Også Molberg vil ha strengere straff for overgep.

- Her snakker vi om ugjerninger som ødelegger ofrene for livet. Hvis du spør mannen i gata tror jeg de aller fleste ville være enige i at barnemishandling og overgrep skal straffes så hardt som overhode mulig, sier Molberg.

Hvorvidt strengere straffer fungerer er et mye diskutert tema blant både politikere og fagfolk. Men trekløveret er opptatt av andre hensyn, å verne samfunnet og ren og skjær hevn.

- Sitter folk i fengsel kan de i hvert fall ikke begå kriminalitet ute, påpeker Farahmand. Mange lar seg også nesten sjarmere av at det er veldig av at det nesten ikke er straff å få. Defor kan hardere straffer ha en avskrekkende effekt.

Våpen til hele politiet

- Hevnaspektet er viktig, synes jeg, sier Molberg. Vi må verne ofrene og vise at vi tar dem på alvor.

Samtidig som fengselsstraffene bør forlenges ønsker Høyre-toppene generell bevæpning av politiet. I Høyres forslag til nytt partiprogram legges det opp til at dagens ordning med bevæpning på særlig utsatte steder, såkalt punktbevæpning, fortsetter.

- Vi snakker for lite om politibetjentenes sikkerhet og helse. Vi ser at kriminelle i betydelig større grad er bevæpnet med diverse våpen, og de tyngste kriminelle er ikke fremmed for å utøve makt, sier Fahramand.

- Samtidig er norsk politi blant de best utdannede politikorpsene i verden.

Skal knuse de kriminelle

Thorheim stiller som Høyres førstekandidat i Nordland. Han er svært bekymret over utviklingen blant organisert kriminelle, også i hans hjemby Bodø.

- Vi ser at kriminelle organiserer seg i nettverk og gjenger og får et overtak på politiet. Det ønsker vi å knuse. Harde straffer vil holde de organiserte kriminelle borte fra samfunnet.

Justisminister Monica Mæland har foreslått et forbud mot deltakelse i kriminelle gjenger. For dette ønsker Thorheim og Farahmand en straff på 15 års fengsel. For de som rekrutterer unge til gjenger vil de ha en strafferamme på 10 år.

Molberg vil ikke bare bruke pisken. Hun mener det er viktig å vise forholdsmessighet og tilpasse tiltakene.

- Samtidig som vi skal være hard mot de harde, skal vi være myk mot de myke. For de som ikke begår kriminalitet som ikke har andre skadelidende enn deg selv kan vi også vurdere å senke straffenivået. Der er jo rusreformen et godt eksempel. De som er rusmisbrukere og har ødelagt livene sine bør ikke møtes med straff.

Den nevnte rusreformen fra regjeringen og Høyre ligger imdlertid an til å strande, slik Dagbladet skrev tidligere denne uken.

KRITISK: SVs justispolitiker Petter Eide reagerer på utspillet om knallharde straffer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KRITISK: SVs justispolitiker Petter Eide reagerer på utspillet om knallharde straffer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

SV: Fremstår som høyrepopulisme

SVs Petter Eide reagerer sterkt på utspillet om langt hardere straffer fra de tre Høyre-politikerne:

- De er på ville veier. Vi har ingen dokumentasjon på at strengere straffer virker forbyggende mot kriminalitet. De foreslår noe som kan fremstå populært og en invitasjon til Frp.

Han mener også de bommer på motivene for straff.

- Ordet hevn tar jeg fullstendig avstand fra. Straffens hensikt skal være rehabiliterende, den skal ikke handle om utestengelse og isolasjon. Det er ikke samfunnets oppgave å hevne.

Les også: Ingen rus-enighet i Ap

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer