Krever 30 000 for nye lærere

AF vil kreve over 30 000 kroner for store grupper av sine medlemmer, blant annet nyutdannede lektorer og adjunkter, prester og universitetsansatte. Det gir en lønnsøkning på over 10 prosent. - Regjeringen må erkjenne at tariffoppgjøret ender i storkonflikt hvis ikke rammene økes, sier Anders Folkestad i AF Stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravene fra Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) foran vårens lønnsoppgjør er ennå ikke vedtatt, men vil ligge på minst det dobbelte av den 3,5 prosents økning som Stortinget har lagt opp til i statsbudsjettet, sier Anders Folkestad. Han er forhandlingsleder for statlig sektor i AF.

I gjennomsnitt vil det si at AF vil kreve over 20 000 kroner for sine medlemmer, tilsvarende en lønnsøkning på 7- 8 prosent, men med store variasjoner mellom gruppene.

- Kravet til lønnsøkning for nyutdannede lektorer og adjunkter kan bli på godt over 30 000 kroner. Det samme vil gjelde folk i universitetssektoren og statlig ansatte i helsesektoren, og prester, sier Folkestad.

Lønnsraseri

Regjeringen har to alternativer, mener Folkestad:

- Enten må tariffoppgjøret gis større rammer, eller så må store grupper som sykepleiere og lærere få sitt utenom den tradisjonelle rammen.

- Blant annet dommere, sykepleiere og bønder har tidligere fått et særlig løft på den måten. Slik vil det være mulig å rette opp skjevhetene som har utviklet seg under årene med solidaritetsalternativet.

- I offentlig sektor har det vært strammet for mye til, mens det har vært slakket mer av i privat sektor. Dette har bygd opp et lønnsraseri blant våre medlemmer, sier Folkestad.

Trykk på knappen

- Statbudsjettets ramme på 3,5 prosent lønnsøkning vil i praksis si at disponibel lønnsøkning i år vil ende på nærmere to prosent for våre medlemmer på grunn av lønnsoverhenget.

- Dette provoserer medlemmene så mye at de ber oss om å trykke på streikeknappen med én gang.

- Våre medlemmer vet at norsk økonomi er god og at det er rom for et tariffoppgjør som kan ta igjen det medlemmene våre har tapt sammenliknet med andre grupper.

- Ingeniører i privat sektor får nesten 100 000 kroner mer i året sammenliknet med offentlig sektor.

Sakker akterut

- Finansministeren sammenlikner hele tida med situasjonen på 80-tallet, men det er urent trav. Både den økonomiske situasjonen og sysselsettingsnivået var annerledes, sier Folkestad.
For Folkestads medlemmer er situasjonen at reallønna for statsansatte med høyere utdanning steg med 1 prosent fra 1992 til 1996.

Studiekameratene som er ansatt i private bedrifter har i samme periode hatt en reallønnsøkning på åtte prosent.