Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever 4,5 milliarder av Norge

Den kongolesiske staten vil ha ti dollar til hver av sine innbyggere fra Norge, og spilte «Ja, vi elsker» for å illustrere «alvoret i saken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet):

15:40 Retten er hevet.

15:34 John Akombo, advokat for den Demokratiske republikken Kongo krever at de tiltale sammen med Norge godtar summen på 800 millioner dollar.

15:26 John Akombo, advokat for den Demokratiske republikken i Kongo, påpeker at alle som har illegale våpen i Kongo kan dømmes til 20 år i fengsel.Akombo trekker frem at Moland har innrømmet å ha våpen med seg til Kongo. Han mener også det er veldig alvorlig at Moland innrømmer å kjenne opprørslederen Nkunda.

15:15 Den kongolesiske stat krever 800 millioner dollar - i overkant av 4,5 milliarder kroner - av Norge. Regjeringsadvokaten begrunner det slik:

- Vi vil ikke be Norge om én dollar, nei president. Vi vet at hver dag kan hvite personer kan bruke minst ti dollar. Vi vil be om en uskyldig sum. Vi vil at Norge skal betale hver kongoleser 10 dollar matpenger til 80 millioner kongolesere, sier advokaten.

14:45
Det bes om stillhet før norges nasjonalsang «Ja, vi elsker» spilles i retten. Det er regjeringsadvokaten som spiller den norske nasjonalsangen fra sin PC. Han ville bruke nasjonalsangen til å «få Moland og French til å forstå alvoret» i saken.

- Dette er alvorlige tider, sa advokaten for de sivile partene, etter å ha skrudd av den norske nasjonalsangen halvveis i avspillingen.

14:44
Det påstås i retten av en norsk forfatter har truet vitnet Kasimu Aredjabu og forsøkt å kidnappe ham.

13:57
Tilsammen krever Adokatene krever 13 millioner dollar på vegne av Bibiche Olendjeke og hennes seks barn.

I første rettsrunde ble enka tilkjent 450000 dollar, penger hun ikke har mottatt.

Kasongos utvidede familie, blant annet hans brødre, krever 5 millioner dollar.

Sjåførforeningen krever 3 millioner dollar.

I første rettsrunde ble de tilkjent 5000 dollar i erstatning.

13:52 En av advokatene for de sivile partene  sier at Moland har innrømmet sitt ansvar i retten, og at han bør få redusert straff for dette. French nekter fortsatt, og bør få maksimumsstraff, sier advokaten.

FORSVARER SEG SELV: I dag vil Joshua French og Tjostolv Moland forsvare seg selv. Foto: Øistein Norum Monsen
FORSVARER SEG SELV: I dag vil Joshua French og Tjostolv Moland forsvare seg selv. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

13:49: En av advokatene for de sivile partene går nå gjennom kronologien i saken. Han legger stor vekt på Molands tilståelsesbrev og møtet med Bibiche Olendjeke Kasongo på sykehuset.

13:31:
Advokatene for de sivile partene kommer nå med sin oppsummering av saken.

Advokaten som representerer Abedi Kasongos enke og sjåførforeningen henviser til andre saker der ofrene har mottatt mye mer i skadeerstatning enn i saken mot Moland og French

12:43
Advokaten som representerer DR Kongo påpeker at Rune Edvardsen reiste til fengselet med representanter fra det norske utenriksdepartementet. Han mener det beviser at Rune Edvardsen som leder Dina-stiftelsen handler på vegne av den norske stat.

12:17 Koordinatoren fra CELPA-kirken som kanaliserer penger til enka etter Abedi Kasongo, fortsetter å svare på spørsmål fra retten:

- Hvilke instrukser ga du til Abedis kone om disse pengene? Hva ba lederne av stiftelsen deg om å gjøre?, spør dommeren.

Abwungu Kabuya Pierre forteller at han var bare instruert til å betale 200 dollar til Bibiche Olendjeke hver måned. For å sikre at pengene går til Abedi Kasongos enke, ville han at Bibiche Olendjeke skulle bevise hvem hun var. Fra da betalte han penger til enka som stiftelsen gjør til familier som er i knipe. Han ble instruert av kirken til å kun gi pengene til Bibiche Olendjeke

- Dette er ikke en bot som betales til familien, men assistanse for å hjelpe, sier Abwungu Kabuya Pierre

11:56
Koordinatoren fra CELPA-kirken, som kanalisererer penger til enka er ankommet retten. Han blir bedt om å tre fram.
Abwungu Kabuya Pierre,er koordinator for prosjekter nord i Kongo.

11:30 Aktoratet vil spørre Moland og French om de vet om pengestøtten til enka. De reiser seg fra stolene og går frem til mikrofonen.

- Siden mordet på Abedi Kasonga vet dere at DINA-stiftelsen assisterer Bibiche Olendjeke, spør dommeren.
- Det har jeg hørt, svarer Moland.
French sier at også han har hørt det.

- Hva er forholdet mellom Molands mor og Dina-stiftelsen?
- Såvidt jeg vet har hun ingen forhold til denne organisasjonen, sier Tjostolv Moland.
- Hva er linken mellom Abedi-mordet og Dina-stiftelsen?
- Jeg tror ikke kirken har noen link til et mord i Kongo. Jeg mener Dina hjelper mange familier i Afrika og gjøre en veldig god jobb, sier French.
11:06 Aktor ber om at retten noterer seg at det er den norske statskirken som hjelper enken.

11:04 Rettens president ber om telefonnummeret til den som gir enken penger og sender noen av gårde for å få innkalt vedkommende til rettslokalene.

10:57 Enken etter Kasongo forklarer at hun får penger av kirken.
- Jeg tror virkelig ikke at pengene kommer fra Moland.
Aktor ber kirken om å få bekreftet at det er de som har gitt enken penger siden mai i år.

10:49
Har familien til Abedi Kasongo mottatt noe støtte fra Molands familien eller fra noen norske organisasjoner, spør dommer Pascal Moliba.
- Hver måned mottar jeg penger, sier Bibiche Olendjeke, enken etter Abedi Kasongo.
- Hvor mye penger?
- 200 dollar hver i slutten av hver måned, sier Olendjeke.
Hun forklarer at hun ikke har opplyst dette til retten fordi giveren av pengene ønsket å holde det hemmelig.
Sjåførforeningen reagerer høylytt og flere personer forlater rettssalen

10:34 Andre Likwala protesterer på at familien til Abedi Kasongo skal høres i forbindelse med rapporten som omhandler Mathilde Molands støtte til familien.
- Hvilken tittel har folket du har tilkalt.
- Er de informanter eller er de en del av den sivile parten i saken?
Han får svar fra dommer Pascal Moliba at retten har makt til å tilkalle hvem de måtte ønske.

10:30
Familien til den avdøde sjåfør Abedi Kasongo bes komme frem for å bekrefte at de har mottatt støtte fra Tjostolvs familie.

Kom i retten halv ni

I dag starter rettssaken i Kongo igjen.

PENGEFORKLARINGER: Her oppgir Bibiche Olendjeke telefonnummer til personen som formidler penger til henne hver måned. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PENGEFORKLARINGER: Her oppgir Bibiche Olendjeke telefonnummer til personen som formidler penger til henne hver måned. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Tjostolv Moland og Joshua French møter begge i det franske kulturhuset som fungerer som rettslokale. De to har nå fått hver sin advokat.

French og Moland ankom rettslokalene ved halv nitiden.

Retten satt klokka ti
Ifølge VG Nett skulle rettsmøtet startet rundt klokken ni norsk tid, men det er utsatt ettersom alle aktørene fortsatt ikke har kommet. Retten ble satt like etter klokka ti, skriver VG Nett.

De sivile partene i saken skal legge frem sitt syn. Advokaten Alauwa representeter enken etter den avdøde sjåføren. Sjåførforeningen
er også til stede.

Retten gjennomgår en rapport fra Mathilde Molans besøk i Kisangani. Rapporten fastslår at støtten som Mathilde Moland og Runde Edvardsens støtte til familien til den avdøde sjåføren understøtter Tjostolv Molands tilståelse som ble underskrevet på sykehuset.
Håper på rolig dag
- Jeg håper det blir en rolig dag i retten uten for mye hets, sa French til Dagbladet like etter at han kom til kulturhuset.

Den britiske diplomaten Terrence Robins har avbrutt sitt opprinnelige program med EU-delegasjonen som er i byen.
- Jeg slår to fluer i en smekk. I saker som involverer dødsstraff fortrekker vi å ha noen til stede i rettssalen, sier Robins til Dagbladet.

Sjåførforeningen har ankommet retten. De kjørte en kortesje på 23 biler. Sjåførene tror dommen vil falle i dag, og har møtt opp for å høre domsavsigelsen.

Andre Kibambe representerte begge to tidligere, men nå har han kun Moland.

I dagens papirutgave av Dagbladet, sier han at han var usikker på sin egen sikkerhet, og at han holdt seg på hotellet når han ikke var i retten.

- Folk sier vi kan bli drept, men jeg er ikke bekymret.

Når retten settes i dag vil det hele starte med at de tiltalte forsvarer seg selv. Dersom det blir tid igjen vil aktoratet starte sin prosedyre.


Dagbladet følger dagens rettsmøte i Kisangani.

TROR DOMMEN FALLER I DAG: Sjåførforeningen ankom rettslokalene i en kortesje på 23 biler. De tror dommen faller i dag. Foto: Øistein Norum Monsen
TROR DOMMEN FALLER I DAG: Sjåførforeningen ankom rettslokalene i en kortesje på 23 biler. De tror dommen faller i dag. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media