Krever 4,7 millioner

Bergens Tidende kreves for 4,7 millioner kroner for brudd på kildevernet. Advokat John Christian Elden hevder at journalist Finn Bjørn Tønder gikk til politiet med sine bakgrunnsnotater og formidlet opplysninger om Varg «Greven» Vikernes som ikke sto på trykk i avisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare noen uker etter at Bergens Tidende sist måtte legge seg flat og beklage en av sine journalisters oppførsel og brudd på pressens kildevern, rystes pressemiljøet i Bergen på ny.

Varg «Greven» Vikernes ble intervjuet av BT i januar 1993. Et anonymisert intervju ble trykt i avisa.

Ifølge et brev advokat John Christian Elden har sendt til sjefredaktør Einar Hålien, har journalist Finn Bjørn Tønder brutt kildevernet, som er absolutt for norske journalister.

- Norske journalister påberoper seg kildevern og garanterer at de aldri vil blåse kilder, sier Elden.

Advokaten mener han kan dokumentere at «Greven» ble dømt for å ha tent på kirkene i Åsane og Skjold, fordi BT-journalisten gikk til politiet.

Til politiet

- Journalisten tok selv kontakt med politiet. Han ble avhørt i ti og en halv time. Avhøret er på 17 maskinskrevne sider. Her blir min klient - som anonymt lot seg intervjue i BT - fullstendig utlevert. Selve avhøret omfatter stort sett observasjoner, opplysninger, fortolkninger og meninger journalisten har gjort seg i intervjusituasjonen. Forhold som ikke er omtalt i intervjuet avisa trykket, sier Elden.

Han er forundret over at norske journalister blander sammen rollene.

- Media skal overvåke og rapportere i spaltene. Det er politiet som etterforsker kriminelle handlinger. I et demokrati har journalister andre oppgaver, sier Elden.

- I politiavhøret kommer det fram at journalisten har vært velvillig til å gjenfortelle opplysninger til politiet, som min klient har fortalt ham.

- Hadde ikke Varg Vikernes opphevet journalistens taushetsplikt?

Erstatning

- «Greven» har bare snakket med reporteren en gang. Han har aldri fritatt journalisten for noen form for taushetsplikt.

Elden avventer et svar fra sjefredaktør Einar Hålien, før avisa eventuelt trekkes for retten.

- Dette er en prinsipielt viktig sak. Min klient er dømt for å ha tent på Åsane og Skjold kirker. Bevisene kom fra journalisten, som ga dem til politiet etter et anonymt intervju. Jeg forventer ikke at BT skal ta sin del av selve straffedommen. Men det er ikke urimelig om avisa påtar seg en formell erkjennelse av erstatningsansvaret, sier Elden.

Det betyr at «Greven» vil komme med et krav mot Bergens Tidende, og at avisa vil bli trukket for retten for brudd på pressens kildevern.

«Greven» er dømt til å betale 4760 000 kroner i erstatning for de to brannene.