Krever 5. ferieuke

LO kommer til å kreve en femte ferieuke. Det sa LO-leder Yngve Hågensen under dagens representantskapsmøte i LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hågensen avviser imidlertid krav fra enkelte LO-forbund om forbundsvise oppgjør, av frykt for at lønnsoppgjøret skal komme ut av kontroll slik det gjorde i 1998.

Yngve Hågensen tror LO-medlemmene er villige til å gå langt for å få igjennom den femte ferieuken. Kravet er at alle arbeidstakere må få 30 timer ekstra fri hvert år. Og det skal være fritt opp til alle å bruke disse 30 timene slik de ønsker det. Enten som en ekstra ferieuke, fordeles utover året, eller som oppsamlet fritid i to eller flere år.

- Norge er blant de land i Europa med minst ferie og fridager. Det er et økende krav i LO for å få den femte ferieuka sa Hågensen.

- Regjeringen uttrykker bekymring for at det blir stadig færre yrkesaktive. Men hvis de virkelig mente dette burde de aldri innført kontantstøtten. Det er et paradoks når regjeringen samtidig sier at vi mangler arbeidstakere innenfor velferdsyrkene.

Mer til de med lang utdanning

Årets lønnskrav fra LO er formet som et krav om forbedring av kjøpekraften, uten at det er nærmere tallfestet.

Men LO vil ha økt lønn til de som har lavest lønn, og mer til de som har lang utdanning, spesielt i kvinnedominerte områder. På denne måten åpner også LO for at yrker som sykepleiere og lærere kan få mer enn andre grupper i årets lønnsoppgjør.

Krever direkte skatt på aksjegevinster

Yngve Hågensen la også frem et krav om at andre enn de LO-organiserte skal bidra mer til felleskassa. Han krever derfor at regjeringen snarest sørger for at det blir innført direkte skatt på aksjeutbytte. - Vi krever holdningsendringer fra næringslivstoppene. Vi krever at det innføres direkte skatt på aksjeutbytte. Dette er nødvendig av hensyn til rettferdigheten og for å hindre tapping av bedriftene.

- Står sterkest samlet

Kravene fra enkelte LO-forbund om forbundsvise forhandlinger ble avvist krast av Hågensen. Han mener LOs krav i år er krav som gjelder alle og at LO derfor står sterkest samlet.