Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever 50 mill.

Teknologiforsker Svein Otto Kanstad vil ha 50 millioner kroner av Norges Bank fordi han mener sentralbanken har ødelagt hans muligheter til å tjene enorme summer på sin oppfinnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanstad har tidligere vunnet en lisenssak mot trondheimsfirmaet Autronica og ble i fjor tilkjent hele 15 millioner kroner i erstatning.

Det er tilsynelatende en Davids kamp mot Goliat som finner sted i rettssal 729 i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Der forsøker Kanstad og hans prosessfullmektig Børge Jørgensen-Dahl å overbevise de tre lagdommerne om at Norges egen statsbank har opptrådt uhederlig og sørget for at forskeren har lidd økonomisk tap på nærmere 50 millioner kroner.

Konkurs

Svein Otto Kanstad hadde sammen med en forskerkollega drevet topphemmelig forskning for nettopp Norges Bank siden 1981. Målet var å utvikle et system hvor ektheten av sedler kunne sjekkes ved laseroptisk lesing av vannmerker.

Arbeidet lyktes og firmaet Opto A/S ble etablert av Kanstad og kollegaen for å sette ideen i produksjon.

I 1987 ble firmaet begjært konkurs etter lengre likviditetskrise. Kanstad mener krisen ble framtvunget av Kreditkassen med Norges Bank som solid pådriver.

- Vi skal forsøke å bevise at Norges Bank har begått en rekke straffbare handlinger, eksempelvis brudd på aksjeloven og falsk forklaring for retten, sier teknologiforskeren.

Tapte verdenspatent

Han mener blant annet at han ble urettmessig hindret av Norges Bank til å få den unike teknologien patentbeskyttet i utlandet. Selv har han i dag patent på oppfinnelsen i Norge, men verdenspatentet er tapt for alltid. Teknologien er nå fritt tilgjengelig.

- Jeg har selv hatt et akkumulert tap på 50 millioner kroner, men Norge har tapt opptil 20 ganger så mye i eksportinntekter, sier Kanstad til Dagbladet.

Viktig dom

Oppfinneren karakteriserer Norges Bank som en formidabel motstander.

- Det som gjør saken så alvorlig er at det nettopp er staten, her representert ved Norges Bank, som står bak og utøver slike alvorlige overtramp. Jeg innser at en dom vil svekke tilliten til institusjonen både i vårt eget land og i utlandet, sier han.

Kanstad framholder at han ikke er ute etter å ta enkeltpersoner, men å få en kvalifisert dom.

- Enkelte ganger må man bare reagere mot overgripere, dette er en slik anledning, sier han.

Kanstad vil ha et kvalifisert svar på hvilken rettslig beskyttelse han og andre forskere og oppfinnere har i Norge.

Tapte sist

Sist saken var oppe for en norsk domstol, tapte Kanstad. Han mener de viktigste dokumentene «kom fram etter saken» og som han nå vil bruke i kampen for å vinne fram med sin sak.

Norges Bank er ordknappe:

- Vi har valgt å la være å prosedere saken i pressen når den går for retten, sier informasjonsdirektør Poul Henrik Poulsson til Dagbladet.

Det er totalt satt av 16 dager til saken, prosedyre tar til førstkommende mandag.