Krever 6037,- for ingenting

To uker etter at Ingrid (59) vant mot inkassobyrået i lagmannsretten, sendte de nytt krav til henne. Selv om hun aldri har skyldt dem penger, krever firmaet at hun betaler 6037 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke trodde Ingrid Evjeneth hun endelig var kvitt en åtte år lang krangel med inkassobyrået Debet & Kredit Prosess AS.

Lagmannsretten hadde en gang for alle slått fast at de ikke hadde noe krav mot Ingrid Evjeneth.

Krangel siden 1996

Men torsdag ettermiddag fikk hun enda en regning i posten. Nå har kravet mot henne vokst til 6037,37 kroner, selv om hun aldri har skyldt dem en krone.

I 1996 ville Ingrid montere en ekstra sikkerhetsskinne på ytterdøra si, etter et innbrudd, men låsesmeden gikk konkurs.

Inkassobyrået som hadde ansvar for finansene hans sendte likevel regning til Ingrid. Hun betalte i påvente av monteringen, som aldri kom.

2988 kroner i gebyrer

Siden den gang har det lokale inkassobyrået blitt kjøpt opp, og opererer i dag under navnet Debet og Kredit Prosess AS. Selv om deres egne fakturerer klart viser at det åtte år gamle hovedkravet mot Ingrid er på kr 0, har de tatt seg godt betalt for arbeidet med å inndrive det. Hele 2988 kroner i gebyrer og 3155 kroner i salær er lagt til regninga. Gjentatte telefoner til inkassobyrået har ikke ført fram.

-  De mener jeg bare skal betale og se glad ut. Det er ikke aktuelt, sier Ingrid, som fortalte historien sin til Ringerikes Blad i helga.

Også namsmannen og Ringerike tingrett har ment at Ingrid måtte betale kravet. Først i lagmannsretten fikk hun medhold.

-  Jeg har hele tida stilt uten advokat, det burde jo være unødvendig i en sak som dette. Folk må få lov å bruke huet sjøl, sier Ingrid Evjeneth.

Det er retten helt enig i, og de skriver i dommen at inkassobyrået, som ikke møtte til noen av rettsrundene, aldri har dokumentert at de faktisk hadde noe krav mot Ingrid.

Banktrøbbel

Ingrid havnet også i trøbbel med banken sin på grunn av episoden.

-  De så at jeg hadde fått betalingsanmerkning, men da jeg viste dem hva det gjaldt var de veldig greie og alt ordnet seg, sier Ingrid. Inkassobyråets måte å drive forretning på, misliker hun sterkt:

-  Dette er så spekulativt og blodtørstig at det går ikke an. Jeg tenker bare på de stakkars menneskene som ikke har mitt temperament som også blir utsatt for slike prosesser. Hva tar de meg egentlig for, jeg er jo ikke undermåls, sier Ingrid.

I lagmannsretten ble inkassobyrået dømt til å dekke Ingrids saksomkostninger på 5180 kroner - de fikk 14 dagers betalingsfrist, men svarte selv med ny tvangsfordring.

Ledelsen i Debet & Kredit Prosess AS svarte i går ikke på Dagbladets henvendelser.

OPPRØRT: - Jakten på andres penger har blitt en kynisk industri, sier Ingrid Evjeneth etter å ha vært urettmessig inkassooffer i åtte år.