Krever 63 millioner i erstatning for trær

Byrådsleder i Bergen kommune synes kravet fra Sveinung Sæverud er «noe høyt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sveinung Sæverud fra Bergen krever den nette sum av 63 millioner kroner fra Fana golfklubb fordi de saget ned 243 trær på eiendommen som opprinnelig tilhørte hans far, komponist Harald Sæverud.

Striden mellom medeierne på Siljustøl og Fana Golfklubb er årelang, men har tatt en ny vending med millionkravet. I et brev til Bergen kommune ber Sæveruds advokat Kjell Inge Frotvedt kommunen om å støtte kravet, siden kommunen i dag er medeier i eiendommen.

Byrådet i Bergen har ikke tatt stilling til om de støtter kravet, men de synes summen er høy.

- Beløpet synes noe høyt, sier byrådsleder Monica Mæland til Bergens Tidendes nettutgave.

Komponerte under trærne

- Klart folk synes beløpet er høyt, men det er ikke hvilke som helst trær og et hvilket som helst område det er snakk om, sier advokat Frotvedt til Dagbladet.no.

Eiendommen er i seinere tid blitt fredet.

Ifølge Sæverud og hans advokat fikk kommunen i sin tid bli medeier i eiendommen mot å ikke forringe eiendommen. Nå har golfklubben hugget over 100 år gamle løvtrær, blant annet kongebjørk, uten tillatelse. Det er også fjernet store masser av eiendommen for å tilrettelegge for golfspill. Gjerdene som markerte grensen er blitt fjernet.

SILJUSTØL: Slik så komponisten Harald Sæveruds eiendom ut i 1953. Foto: SCANPIX
SILJUSTØL: Slik så komponisten Harald Sæveruds eiendom ut i 1953. Foto: SCANPIX Vis mer


- Min far satt og komponerte under disse trærne. Jeg ønsker ikke at hans minne skal bli besudlet, sier Sveinung Sæverud i en kommentar til Dagbladet.no.

- Maks ti - tolv tusen

Størrelsen på kravet er basert på en verdivurdering gjort av landskapsarkitekt Endre Vik, som har erfaring fra liknende saker blant annet etter OL på Lillehammer og utbyggingen ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Ifølge Bergens Tidende har golfklubben aksepterte erstatningsansvar for et lite antall trær.

Leder i Fana golfklubb, Morten Menes, erkjenner at det kan ha blitt felt trær på eiendommen for noen år siden.

- Den gangen var ikke grensene så nøye dratt opp, så vi ser ikke bort fra at det kan ha skjedd, sier Menes til Dagbladet.no.

- Men 63 millioner kroner er helt urealistisk. Det vi har fått anslått er en ti - tolv tusen kroner. Hvis saken noen gang kommer opp, så får vi ta det derfra.

Sæverud ønsker ifølge sin advokat å benytte eventuelle erstatningspenger til vedlikehold av Siljustøl.

KOMPONISTEN: Harald Sæverud er blant annet kjent for klassikere som «Kjempeviseslåtten». Sæverud døde 95 år gammel i 1992.