Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever 700 000 etter rå tortur

EGERSUND (Dagbladet): Den 20 år gamle Egersund-jenta levde et halvt år i helvete. Hun ble satt fyr på, voldtatt, skutt på og mishandlet på det groveste av vennene sine. Ett år etter de rystende avsløringene holder gjengens harde kjerne fortsatt sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag møter to kvinner og åtte menn i alderen 18- 25 år i Dalane herredsrett tiltalt for de groteske handlingene som i november 1996 sendte sjokkbølger langt utover Eigersunds kommunegrense. De alvorligste tiltalene har en strafferamme på ti år.

21-åringen krever 700 000 i oppreisning. Det er bistandsadvokat Målfrid Ølberg som har fremmet det rekordstore kravet på vegne av den fornærmede i saken.

Flere av de tiltalte har opplevd sterke reaksjoner og trusler fra bybefolkningen det siste året. Heller ikke den nå 21 år gamle jenta som ble utsatt for overgrepene, har unngått folkedomstolen - og det blir lagt merke til at 21-åringen søker tilbake til samme gjengen.
- Jeg er glad politiet tok oss. Ingen i gjengen hadde kontroll over egne handlinger da mishandlingen pågikk som verst, sa 21-åringens romvenninne etter to uker i varetekt før jul i 1996.

Vakuum

Hun tør ikke tenke på hva som kunne skjedd hvis ikke det omsider ble satt en stopper for galskapen. Hun følte hun var i et slags vakuum der hun ikke oppfattet hva som egentlig skjedde.

Ingenting av det vonde var noen gang planlagt. Det bare skjedde, hevder hun.
Tiltalebeslutningen mot den nå 19 år gamle jenta er på fire sider og omhandler flere tilfeller av legemsbeskadigelse og seksuelle overgrep. Det var i hennes leilighet nær Egersund sentrum at ondskapen fikk herske fritt og uhemmet i bortimot et halvt år.

Venninnen som ble utsatt for grusomhetene, hadde fått bo i huset fordi hun ikke hadde noe annet sted å gå.

- Noe av det som skjedde i huset hennes hevder hun at hun ikke har hatt noe med, sier 19-åringens forsvarer, advokat Monica Solberg til Dagbladet.

Formildende?

Solberg synes saken har vært vanskelig og forferdelig trist å jobbe med. Utfordringen som forsvarer har vært å finne ut hva hennes unge klient har tenkt underveis, for om mulig å finne formildende omstendigheter.

Spørsmålet hele byen ønsker å få svar på når rettssaken omsider tar til, er hvordan så mange tilsynelatende vanlige ungdommer kunne få seg til å delta i slike avskyelige handlinger som det tiltalebeslutningene beskriver.
Den 19 år gamle tiltalte jenta forteller sjøl om seksuelle overgrep fra hun var bare åtte år gammel. Hun mener samtlige av de involverte har hatt problemer, men at det ikke er noen unnskyldning for overgrepene.

Mistet kontroll

19-åringen har tidligere fortalt at hun ble kjent med alle guttene gjennom den mishandlede 21-åringen. De kom på døra, og etter hvert ble et par av dem boende i huset. Hun kaller dem alle for tapere. En gutt på 20 år flyttet inn hos henne, men det gikk ikke. Hun forklarer det med at de hadde hatt for like problemer opp gjennom åra.

- Det resulterte i at jeg mistet kontrollen over både mitt eget liv og styringen med hvem som kom og gikk, og hvem som gjorde hva i huset mitt.

HVORFOR? Utfordringen for advokat Monica Solberg som forsvarer har vært å finne ut hva hennes unge kvinnelige klient har tenkt underveis, for om mulig å finne formildrende omstendigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!