Krever 9138 år for bøddelen

Kaptein Adolfo Scilingo er tiltalt for å ha dopet ned, kledd av og kastet 30 argentinere ut fra fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Adolfo Scilingo (58) var marinekaptein under militærdiktaturet i Argentina fra 1976 til 1983. Juntaen styrte landet med jernhånd, og opptil 30 000 mennesker ble drept.

Spanske myndigheter har tiltalt Scilingo for 30 tilfeller av folkemord, 30 drap og 255 tilfeller av terrorisme, i tillegg til at han skal ha påført 93 mennesker fysisk skade under diktaturet. Flere av ofrene var spanske statsborgere.

I går la aktoratet ned påstand om at han må dømmes til 9 138 år i fengsel, melder BBC.

- Påtalemyndigheten mener han må finnes skyldig, da anklagene mot ham er blitt underbygget i retten, sa aktor Dolores Delgado i sin sluttprosedyre.

I henhold til spansk lov kan retten dømme en person til tusener av år i fengsel. Maksimal soningstid er imidlertid 40 år, men maksimumsstraffen gjelder kun for terrorisme.

Kastet ut fra fly

Alle menneskene Scilingo skal ha drept, ble dopet ned, kledd nakne og kastet ut i Atlanterhavet fra fly.

Under rettssaken har et tjuetalls overlevende fanger vitnet mot Scilingo, som på slutten av 1970-tallet hadde ansvaret for regimets mest beryktede tortursenter.

PÅ TILTALEBENKEN: Adolfo Scilingo er tiltalt i Spania, og ikke i hjemlandet Argentina, på grunn av den spanske rettens «universelle kompetanse» når det gjelder forbrytelser mot menneskeheten. Foto: SCANPIX/REUTERS
PÅ TILTALEBENKEN: Adolfo Scilingo er tiltalt i Spania, og ikke i hjemlandet Argentina, på grunn av den spanske rettens «universelle kompetanse» når det gjelder forbrytelser mot menneskeheten. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- De fortalte oss hvordan disse tortursentrene var, hva som foregikk på innsiden, om torturen, de grusomme lydene og den kvalmende lukta, sa Delgado.

Vitnene beskrev også at et stort antall fanger ble tatt med opp i militærfly, og aldri sett igjen.

Trakk tilståelse

Menneskerettighetsorganisasjoner har i årevis presset på for å få Alfredo Scilingo tiltalt og dømt. Gjennombruddet kom i 1997, da Scilingo dro frivillig til Spania for å forklare seg for etterforskningsdommeren Baltazar Garzon.

Scilingo innrømmet at han deltok i «dødsflygningene», og at han kjente til andre lovbrudd, men før rettssaken gjorde han helomvending.

Argentineren hevder nå at tilståelsen var falsk, og at han kun ønsket få i gang en etterforskning av juntaens «skitne krig». Scilingo nekter for tiltalepunktene, og da rettssaken startet i januar måtte han bæres inn i salen etter å ha sultestreiket i en måned.

I dag skal Scilingos forsvarere begynne sine prosedyrer. Dom i saken er ikke ventet før i mars, melder AP.

HAR IKKE GLEMT: Representanter for organisasjonen «Mødrene på Maiplassen» har dratt til Madrid i anledning rettssaken. Felles for alle medlemmene er at ett eller flere barn forsvant under diktaturet.