Krever 9,2 millioner for voldtektsanmeldelse

Livet ble ødelagt, mener Bodø-mann (61).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 61 år gammel mann fra Bodø krever nå 9,2 millioner kroner i oppreisning for en femten år gammel voldtektsdom. Han ble i 1993 dømt for å ha voldtatt en 18 år gammel jente - noe han måtte sitte ett år og åtte måneder i fengsel for. I tillegg måtte han betale den unge kvinnen 75 000 kroner i erstatning.


Falske anmeldelser

Kvinnen som anmeldte mannen er i dag 34 år. Hun kommer opprinnelig fra Fauske.

I 2005 ble hun avslørt og dømt for å ha kommet med en rekke falske voldtektsanklager, både her i landet og i England.

Med disse nye opplysningene som grunnlag, ble dommen til 61 åringen begjært gjenopptatt av statsadvokaten og gjenopptakelsesnemnda i fjor.

Både aktor og forsvarer påsto frifinnelse da saken ble fremmet for Frostating lagmannsrett.

61-åringen ble frikjent for å ha voldtatt kvinnen 1. februar i år.


- Livet ødelagt

FALSKE BESKYLDNINGER: En 61 år gammel Bodø-mann ble i 1993 uskyldig dømt for voldtekt av ung Fauske-kvinne (bildet). Mannen krever nå en oppreisning på 9,2 millioner kroner for dommen. Foto: PRIVAT
FALSKE BESKYLDNINGER: En 61 år gammel Bodø-mann ble i 1993 uskyldig dømt for voldtekt av ung Fauske-kvinne (bildet). Mannen krever nå en oppreisning på 9,2 millioner kroner for dommen. Foto: PRIVAT Vis mer

Mannen krever nå en millionerstatning for ringvirkningene av dommen.

- Denne saken har vært svært ødeleggende for min klients liv. Han har blitt krenket i mer enn 15 år. Etter at han hadde sonet dommen ble han raskt ufør. Firmaet han drev ble lagt i grus, og han har ikke arbeidet siden. Han har med andre ord opplevd et stort økonomisk tap, sier hans advokat Roald Angell til Dagbladet.no.

Erstatningskravet på 9,2 millioner omfatter oppreisning på tre millioner kroner, tapte lønnsinntekter, tap av framtidige inntekter og erstatningskravet til kvinnen på 50.000 kroner i 1993, skriver Avisa Nordland.

- 9,2 millioner kroner er ikke for mye å forlange i en slik sak, sier Angell.

Mannen har både betalt erstatningen og sonet fengselsdommen.

- Det sier seg selv hvordan det har vært å få slike svært alvorlige anklager kastet over seg, og hvordan det er å sitte i fengsel som voldtektsdømt for noe du ikke har gjort, sier Angell.

- Vi skal nå sette oss ned og se på hvordan hans liv kunne blitt dersom han ikke hadde blitt feilaktig dømt, legger han til.

- Han lyver
Dagbladet.no var i dag i kontakt med kvinnen som anmeldte 61-åringen for voldtekt for femten år siden. Hun er fortvilet.

- Jeg forstår ikke hvorfor han ønsker å rippe opp i denne saken nå. Han er jo skyldig. Det var flere vitner til hendelsen, og 61-åringen vedgikk jo voldtekten i retten for femten år siden. Det er utrolig at han nå kan kreve 9,2 millioner kroner, sier hun.