Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever å få politinotater

Forsvarerne i Munch-saken vil se notatene til politimannen Johnny Brenna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brenna måtte torsdag avsløre at en av de tiltalte i Munch-saken, en 38 år gammel mann fra Østfold, har vært hans informant siden 1998.

Brenna har skrevet en rapport basert på sin kontakt med 38-åringen fra ransdagen og fram til 24. januar, da kontakten ble avsluttet. Denne er utlevert til partene i rettssaken.

Men forsvarer Morten Furuholmen ba i dag retten om også å få utlevert notatene til Brenna, som rapporten er basert på. Advokaten mener det er flere uklare punkter i rapporten, og han etterlyser flere detaljer fra samtalene mellom politimannen og informanten.

Aktor Terje Nybøe motsetter seg dette fordi han mener det vil få vidtgående konsekvenser for politiets arbeid.

- Det er uholdbart om politimenn skal måtte notere hvert eneste ord i samtaler de har. I tillegg kan det være vurderinger, slutninger og annet i disse notaten som ikke er rent referat.

Dommer Arne Lyng besluttet at aktor skal lese gjennom Brennas notater før de i retten tar en ny runde på om utlevering er aktuelt.

- Mye av aktoratets bevisførsel er bygd på opplysinger fra informanten. Da ser jeg poenget i at denne informasjonen blir best mulig dokumentert, sier han.

Formidlet informasjon

Johnny Brenna ble i retten i dag kjørt hardt på hvor kritisk han har vært til informasjonen han mottok fra Østfold-mannen, og hvor troverdig han er som kilde.

- Jeg har hatt kontakt med denne kilden siden 1998 og vurderer han som en ryddig og troverdig kilde, sier Brenna.

Han understreket at han ofte stilte kritiske spørsmål til informasjonen som han mottok, men at hans rolle ikke var å etterforske opplysningene. Han ga dem videre til gruppa som etterforsket Munch-ranet og de sjekket informasjonen nærmere.

- Jeg fikk flere positive tilbakemeldinger på at informasjonen som jeg kom med var interessant og vesentlig, sier Brenna.

Påtalemyndighetenes beviser og tiltale er i stor grad bygget opp rundt informantens opplysninger til Brenna. Brenna har ikke vært etterforsker i Munch-saken, men bidro jevnlig med informasjon fra ransdagen og fram til 24. januar 2005.

- Det ble da besluttet at jeg skulle avslutte kontakten. Det kom til et punkt der det ble klart at kilden var sterkere involvert i saken, og han ble siden tiltalt, sa Brenna i retten.

Tror på kilden

Morten Furuholmen er forsvarer for Bjørn Hoen, som er organisatoren bak Munch-ranet, ifølge informanten.

Furuholmen var svært kritisk til det han mener er manglende kritisk holdning hos politimannen Johnny Brenna.

- Stusset du ikke over opplysningene du fikk? Hoen skal blant annet ha mottatt én million kroner etter ranet. Og så lånte han 5000 kroner. Er det logisk?

- Nei, det er ikke logisk, innrømmer Brenna.

Men politimannen framholder at kilden hans er troverdig og kom med flere eksempler på at hans opplysninger har vist seg å være korrekte.

- Rett etter ranet ringte han meg om bilen som var brukt. Han hadde uka før undersøkt en bil for Hoen, som sa den skulle bli brukt til et tyveri. Han med mange detaljer om skader på bilen, og det stemte overens med ransbilen som ble funnet.

Brenna mener informanten ble irritert på Hoen da bilen isteden ble brukt til det alvorlige Mucnh-ranet, og at han derfor var villig til å angi vennen sin.

- Han er motstander av ran og av å bruke våpen mot uskyldige på den måten, sier Brenna.

Det har tidligere under rettssaken blitt funnet en rekke sprik i den tiltalte 38-åringens forklaring.

VITNET: Politimannen Johnny Brenna ble i dag forhørt av forsvarerne om sin kontakt med en av de tiltalte i Munch-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!