Krever å få vite hva USA vet om oss

Datatilsynet ber justisministeren svare på hvor omfattende USAs overvåking av norske borgere er.

KREVER SVAR: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet vil vite omfanget av amerikansk overvåking av norske borgere. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KREVER SVAR: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet vil vite omfanget av amerikansk overvåking av norske borgere. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg forventer ordentlige svar fra regjeringen, men jeg innser at det kan være grenser fra hva amerikanerne vil si, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagbladet.

7. juni avslørte varsleren Edward Snowden at amerikansk etterretning ulovlig overvåker nettrafikken til egne og andre lands borgere.

Avsløringene har ført til debatt over hele verden om berettigelsen av overvåking, og om hvor grensene skal gå mellom behovet for sikkerhet og privatlivets fred.

Tillit - Dette handler mest av alt om tillit. Tilliten mellom borgerne og myndighetene, tilliten mellom ansatte og bedrifter, sier Thon.

Han mener myndighetene har en stor egeninteresse i å finne ut av omfanget av overvåking av norske borgere.

- Jeg har tillit til norske myndigheter. Det er i myndighetenes egen interesse å finne ut omfanget av overvåkingen av norske borgere. For myndighetene handler dette også om tillit. Tilliten mellom borgerne og myndighetene er stor i Norge. Regjeringen bør være opptatt av at den forblir stor, sier Thon.

Mange spørsmål Spørsmålene Thon vil ha svar på, er hvilke typer data amerikansk etterretning har samlet inn, og fra hvilke selskaper. Thon skriver at det er antatt at det er samlet inn data fra selskaper som Google, Facebook og Microsoft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer