KREVER SVAR: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) krever svar om hvor den leveringspliktige fisken ble av. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KREVER SVAR: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) krever svar om hvor den leveringspliktige fisken ble av. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Krever å få vite hvor fisken ble av

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) krever Røkke-svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre misfornøyde finnmarkinger er fløyet inn til Oslo i et eget fly fra Lakselv, for å demonstrere foran Stortinget i dag.  

Bakgrunnen er voksende misnøye mot måten de Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapene Norway Seafoods og Havfisk forvalter sine lukrative trålkvoter på.

Som Dagbladet omtaler i dag, gikk hele 65,4 prosent av fjorårets leveringspliktige fangst fra Røkke-trålerne til utlandet - bare 34,6 prosent gikk til foredlingsanleggene i Nord-Norge.

Les også: Vil kjeppjage Røkke fra Finnmark (krever Dagbladet Pluss-abonnement).

Dette skjer til tross for at den politiske intensjonen med å gi Røkke kontroll over torsketrålkvotene, var å sikre helårlig forsyning av fisk til mottaks- og foredlingsanleggene i nord.      

Selv om havet koker av fisk, har ansatte ved foredlingsanleggene gått permitert i lange perioder de siste årene.

Harmen fra nord retter seg dermed også mot politikere - både røde og blå - som ifølge kystopprørene har latt klare føringer om leveringsplikt forvitre over tid.   
  Krever Røkke-svar Nå krever fiskeriministeren svar om hvor fisken har gått. Alle leveranser fra 2006 fra alle fartøy som har fisket leveringspliktig fisk, skal under lupen. 

I et brev Fiskeridepartementet har sendt til Fiskeridirektortatet, som forvalter og fører tilsyn med leveringsforplitkelsene, krever fiskeriministeren å få vite:

SE TORSKEN: Kjell Inge Røkke-selskapet Havfisk solgte i fjor to tredjedeler av torsken som skulle sørge for aktivitet i fiskeindustrien i Nord-Norge, til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SE TORSKEN: Kjell Inge Røkke-selskapet Havfisk solgte i fjor to tredjedeler av torsken som skulle sørge for aktivitet i fiskeindustrien i Nord-Norge, til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

• Hvor stort kvantum og hvor stor andel av fartøyets leveringspliktige fangst som faktisk er levert til anlegget/ene som plikten prinsipalt er knyttet til
• Hvor stort kvantum og hvor stor andel av fartøyets leveringspliktige fangst som er levert til den samlede regionen som plikten subsidiært er knyttet til
• Hvor mye av denne fangsten som var fersk og hvor mye som var fryst, for begge de to øvrige punktene. 

«Vi ber om at denne oppgaven prioriteres, og at Fiskeridirektoratet gir en tilbakemelding på når dette kan besvares», heter det i brevet som Dagbladet har fått tilgang til. 

- Jeg har bedt om en redegjørelse fra Fiskeridirektoratet om leveringsplikten, som går tilbake til 2006 og fram til i dag. Det vil gi meg en oversikt over hvordan leveringsplikten er blitt ivaretatt. Når jeg mottar den, og jeg håper det går raskt, må vi se på den utviklingen, og om den er i tråd med de opprinnelige vilkårene selskapet fikk, sier Elisabeth Aspaker (H) til Dagbladet.   

- For det er det som det sås tvil om nå. Redegjørelsen vil gi meg underlagsmateriale til å vurdere hvordan utviklingen har vært over tid, fortsetter hun. 

- Kina har tattt innversvingen på oss At Røkke-selskapene har varslet at de vil selge anlegget i Mehamn og halvere aktivititeten i Hammerfest har ikke gjort stemningen det spor bedre i nord - trass løfter om tunge investeringer i de øvrige filetanleggene.

- Jeg konstaterer at det går en diskusjon om leveringsplikten er oppfylt eller ikke. Med planene selskapet har, skal vi gjøre en totalgjennomgang og se utviklingen i lys av de vilkårene som er gitt selskapet, sier Aspaker

I møte med selsakpet har fiskeriministeren allerede bedt selskapene komme med en redegjørelse for planene de har for landanleggene, og «om de ser for seg endringer i levering- eller aktivitetsplikten».

Aspaker vil ikke svare på hvorvidt hun mener måten selskapet forvalter fisken på, der bare en tredjedel av fisken blir foredlet på land, harmonerer med de opprinnnelige politiske intensjonene.

Men hun legger til grunn at selskapet forholder seg til de forpliktelsen som følger med kvotene og engasjementet i Nord-Norge:  

- De har fått disse tillatelsene på en del vilkår. Hvis de ikke følger forpliktelsene, så kan de måtte gi fra seg tillatelsene. Og vi skal ha en full gjennomgang av dette nå, sier hun.  

- Samtidig sammenfaller dette med en periode der hvitfiskindustrien har slitt med å holde hodet over vannet i den internasjonale konkurranse. Der har Kina tatt innersvingen på oss, på frossen fisk. Det må også være med i vurderingen, tilføyer hun.

Les også: Røkke-selskapene svarer på kritikken: - Vi følger reglene.