Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever alle pengene tilbake

De fire nordlandskommunene krever 451 millioner fra Terra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 11.00 i dag møttes de fire ordførerne i Hemnes, Narvik, Rana og Hattfjelldal representanter for to advokatfirmaer som skal hjelpe dem å legge en strategi for hvordan de skal håndtere Terra-skandalen videre.

Kan være ulovlig

De fire kommunene har til sammen investert 451 millioner kroner i amerikanske obligasjoner fra Citybank. Investeringene skjedde gjennom det norske meglerhuset Terra Securities. Nå mener kommunene at de er lurt til å kjøpe såkalte hedgefonds, som er ulovlige å markedsføre i Norge.

– Vi vil ut av avtalen, og kommer til å kreve full kompensasjon fra Terra for alle tap, sier ordfører Kjell-Idar Juvik i Hemnes til NTB.

I tillegg til rene investeringer på totalt 451 millioner kroner har de fire kraftkommunene stilt framtidige kraftinntekter som sikkerhet. De totale investeringene ligger dermed på rundt fire milliarder kroner.

– Vi har snakket sammen og blitt enige om å kreve å få tilbake de 451 millionene som er investert, samt garantiene som er innbetalt, sier Juvik til NTB.

Terra har tidligere sagt at de stiller med en garanti på 70 millioner kroner for de fire kommunene.

Fikk forsikring fra Terra

Krever alle pengene tilbake

På møtet hos advokatfirmaet Lund & Co i dag skal ordførerne gjennomgå og sammenligne det materialet og den dokumentasjon de sitter på som de mener kan bevise at Terra har ført dem bak lyset.

I sommer ringte rådmann Arne Sørensen i Hemnes kommune til ordfører Kjell-Idar Juvik. Han var bekymret over kreditturoen i USA, og ville spørre Terra til råds.

Kommunen fikk skriftlige forsikringer per e-post fra Terra om at deres investeringer ikke ville bli berørt av problemene i USA.

- Jeg kan bekrefte at Terra bagatelliserte problemene og sa at vi ikke skulle uroe oss, sier rådmann Arne Sørensen til Dagbladet.no.

Han vil imidlertid ikke gi offentligheten innblikk i disse dokumentene ennå.

Alle dokumenter i saken er nå under bearbeidelse. Derfor ønsker vi ikke å frigi noe nå, forklarer Sørensen.

Brudd på kommuneloven

Flere instanser jobber nå for å finne ut om de omstridte investeringene er lovlige eller ikke.

KREVER PENGENE TILBAKE: Her ankommer ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik og ordfører Asgeir Almås fra Hattfjelldal ( bak til høyre) møtet med advokatene som skal hjelpe nordlandskommunene i kampen mot Terra.
KREVER PENGENE TILBAKE: Her ankommer ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik og ordfører Asgeir Almås fra Hattfjelldal ( bak til høyre) møtet med advokatene som skal hjelpe nordlandskommunene i kampen mot Terra. Vis mer

I helga var de fire nordlandskommunene i møte med meglerhuset Pareto. Sentralt i dette møtet sto et brev fra Terra i 2003, som omhandler kommunenes investering av kraftmillionene i obligasjoner.

I dette brevet skriver Terra om Kommunelovens paragraf 42: «slik som jeg ser er det denne bestemmelsen vi antakelig ligger tettest opp til å bryte.»

Kommunelovens paragraf 52, andre ledd, handler om «forbudet mot å påføre kommunene vesentlig finansiell risiko.»

Dette kan bevise at Terra visste at investeringene var i grenseland for hva som er lovlig da de inngikk avtalene med de fire kommunene. Samtidig kan den samme teksten vise at kommunene også har brutt loven. Dette skal nå granskes av Fylkesmannen i Nordland.

<B>I HARDT VÆR:</B> Terra kan ha markedsført og solgt ulovlige hedgefonds til de fire nordlandskommunene som nå har tapt millioner på investeringene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling