Krever åpen høring

- Hvorfor fikk vi ikke vite om legemangelen i Afghanistan tidligere, spør opposisjonspolitikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag svarte forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen Stortinget på spørsmål om legemangelen i Afghanistan. Les hele svaret her.

Hun innrømmer at legetjenestene i Afghanistan ikke har vært gode nok.

- Jeg konstaterer at arbeidet med å fylle kirurgstillingene i Meymaneh, til tross for den prioriteten dette er gitt, inntil nylig ikke har gitt tilfredsstillende resultater. Dette finner jeg uheldig..., skriver forsvarsministeren.

Krever åpen høring
Høyres Per-Kristian Foss er ikke fornøyd med forsvarsministerenes redegjørelse.

Han sier til NTB mandag formiddag at det vil bli en åpen høring om krangelen rundt legemangelen i Afghanistan.

Dette blir nærmere bestemt når Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget møtes tirsdag klokka 12.

– Jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Redegjørelsen gir ikke svar på hvorfor vi ikke fikk vite om legemangelen tidligere. Derfor er det nødvendig med en åpen høring, sier Foss til NTB.

KrF-representant Ola T. Lånke er enig i kritikken.

Kraftig kritikk

REDEGJORDE I DAG: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (her sammen med forsvarssjef Sverre Diesen) svarte i dag på spørsmål om legemangelen i Afghanistan. Nå går det mot åpen høring om den betente saken. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
REDEGJORDE I DAG: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (her sammen med forsvarssjef Sverre Diesen) svarte i dag på spørsmål om legemangelen i Afghanistan. Nå går det mot åpen høring om den betente saken. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Tidligere i år gikk sanitetssjefen i Forsvaret, Leif Sverre Rosén ut med en kraftig kritikk av legemangelen for de norske styrkene i Afghanistan. Han oppfattet situasjonen som så prekær at han mente forsvarssjef Sverre Diesen måtte gå.

Nå lover forsvarsministeren styrket legeinnsats for de norske soldatene. I sitt svarbrev understreker hun at hun som forsvarsminister har det hele og fulle ansvaret for saken, og at hun har vært svært opptatt av den helsemessige beredskapen for norske soldater utenlands.

I sitt tilsvar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kommer forsvarsministeren med flere konkrete tiltak for å bedre legesituasjonen:

Strakstiltak

I første omgang er det iverksatt strakstiltak for å bedre situasjonen for de norske soldatene:

* Bedre arbeidsvilkår og mer gunstige rotasjonsordninger for leger i Forsvaret.

* Annonsekampanje og ytterligere arbeid for å rekruttere leger til internasjonale operasjoner.

* Mer effektiv rekruttering av leger, samt raskere å sette legene i funksjon. 13. november ble det sendt en anestesilege, og i dag sendes en kirurg til Afghanistan.

* Leger i internasjonal tjeneste har fått bedre forsikringsordninger.

Samarbeider med Serbia

Disse tiltakene skal bedre situasjonen på lengre sikt:

* En avtale med Ullevål universitetssykehus om å tilsette spesialister som kan og skal tjenestegjøre i internasjonale operasjoner. Dette skal sikre forsvaret tilgang på kvalifisert legepersonell. En lignende avtale er på gang med Universitetssykehuset i Nord-Norge, og skal på sikt utvides til flere norske sykehus.

* Sender tre helikoptre som skal være stasjonert i Meymaneh i Nord-Afghanistan fra våren 2008. Disse skal primært være til medisinsk evakuering av personell.

* Samarbeider med Legeforeningen om å gjøre ordningen med vernepliktig akademisk befal (VAB) mer attraktiv for leger .

* Samarbeider med blant annet Serbia for å sertifisere kirurger og anestesileger som kan tjenestegjøre sammen med norske styrker. Samarbeidet mangler foreløpig politisk godkjennelse hos serbiske myndigheter. Norge vurderer også samarbeid med Latvia.

- Viktig påminnelse

Sanitetssjef i Forsvaret, generalmajor Leif Sverre Rosén, er permittert fra stillingen etter rabalderet om legemangelen i Afghanistan. Sammen med forsvarsminister Sverre Diesen er han nå blitt enig om å fortsette i Forsvaret.

Nå får han ros fra forsvarsministeren for å ha varslet om situasjonen for de norske styrkene i Afghanistan. Hun mener hans ytring ikke var i strid med hans lojalitetsplikt til Forsvaret, men en viktig påminnelse om de store utfordringene.

<B>KRITISK:</B> Høyres Per Kristian Foss er kritisk til forsvarsministerens redegjørelse, og krever åpen høring i Stortinget om legesaken.
<B>VARSLET:</B> Sanitetssjefen i Forsvaret, Leif Sverre Rosén, var den som varslet om legemangelen i Afghanistan. Forsvarsministeren avviser at han gjorde noe galt.