Krever åpenhet om helsefarlige utesteder

Forbrukerrådet krever at lister over helsefarlige serveringssteder legges ut på internett og at alle serveringssteder får et kvalitetsskilt på veggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Slik kan forbrukerne styre unna de farlige stedene. I tillegg blir det et ris bak speilet for dem som driver useriøst. I dag slipper de altfor lett unna, sier Stine Wohl Sem, seksjonsleder i Forbrukerrådets mat- og miljøseksjon, til Aftenposten.

I fjor ble 173 serveringssteder midlertidig stengt på grunn av helsefare. De hadde enten servert gjestene sine helsefarlig mat og drikke, eller hadde så dårlig hygiene at myndighetene ikke ville la noen spise der. Men når den farlige maten er kastet og kjøkkenet vasket, får utestedene åpne igjen.

Både politiet, Politidirektoratet, Tollvesenet og næringsetaten i Oslo viser til taushetsplikten, og vil ikke røpe navnene på utesteder som er direkte helsefarlige.

Nå krever Forbrukerrådet at Statens næringsmiddeltilsyn legger ut en svarteliste over slike spisesteder, barer og butikker på nett umiddelbart etter kontrollene.

Også Reiselivsbedriftenes landsforening ønsker åpenhet

- Vi vil faktisk gå enda lenger enn det Forbrukerrådet foreslår. Resultatene fra alle kontrolletatene må på Internett. Folk må få vite om alt fra dårlig hygiene og narkotikalovbrudd til svart arbeid, trygdesvindel og brudd på brannforskriftene. Forutsetningen er at lovbruddene er alvorlige: En liste med alle som har tre grader for høy temperatur i kjøledisken vil være helt meningsløs, sier informasjonsrådgiver Baard Fiksdal i landsforeningen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer