Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater i Syria:

Krever åpenhet om IS-krigen

Bård Vegar Solhjell (SV) ber regjeringa informere om status for de norske styrkene, for å unngå rykter og spekulasjoner.

- REGJERINGA BØR FORTELLE MER: Det mener Bård Vegar Solhjell (SV), som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.  Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix.
- REGJERINGA BØR FORTELLE MER: Det mener Bård Vegar Solhjell (SV), som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.  Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Solhjell sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen for SV på Stortinget.

- Jeg vil be myndighetene se på om det finnes en god måte å informere om status for våre utenlandsoperasjoner. Det har offentlig interesse og bør opp til politisk debatt. Når det oppstår rykter og spekulasjoner som dette, så er det uheldig. Det er bedre å komme med hva man har. Så skjønner jeg at det må være begrensinger i hva man forteller, sier Solhjell.

På hvilken måte det skjer, om det er i form av en redegjørelse for Stortinget eller en pressekonferanse, er mindre viktig, mener han.

Bakgrunnen for oppfordringen er meldinger fra lokale medier lørdag om at norske soldater har gått inn på bakken i Syria. Ifølge det arabiske nettstedet AMN, skal nordmennene ha gått inn fra den irakiske Anbar-provinsen og skal befinne seg på syrisk side av grenseregionen Al-Tanf. Det kurdiske nettstedet NRT News hevder at de norske soldatene har fått ansvar for å beskytte den syriske siden av grenseovergangen Al-Tanf. Rapportene hevder at nordmennene skal slutte seg til amerikanske og britiske styrker som allerede er i Syria.

Jussprofessor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, er bekymret for om norske militære er innenfor folkerettens rammer med sine operasjoner i Irak og Syria.

- Så lenge de faktiske forholdene er uklare, er det tilsvarende uklart om det er brudd på folkeretten, sier han til Dagbladet.

Han ber regjeringen klargjøre om norske soldater har gått inn i Syria og hvilken folkerettslig begrunnelse de har for å gjøre det. Han sier det bare finnes én holdbar begrunnelse for å gå inn i Syria fra baser i et naboland hvor norske militære er tilstede for å bistå landets egne militære, nemlig retten til selvforsvar, som framgår av FN-paktens artikkel 51.

Pressevakt Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet sier at statsråd Ine Marie Eriksen Søreide ikke kan gi noen kommentar om saken, av hensyn til sikkerheten til de norske styrkene, men sier at norske myndigheter har full kontroll over bevegelsene til de norske soldatene.

- Det norske styrkebidraget er en del av operasjon Inherent Resolve. Av hensyn til sikkerheten til egne styrker og i tråd med koalisjonens mediepolicy vil vi ikke gi detaljer forbundet med operasjonen eller annen informasjon av operativ karakter, er Salbuviks kommentar.

Det var i juni i fjor at det ble besluttet at norske soldater kunne gå inn i Syria.

- De lokale styrkene som kjemper mot ISIL har mer fremgang enn vi kunne forvente. Det er derfor mer aktuelt at koalisjonens styrker også må kunne trene, rådgi og gi operativ støtte til lokale grupper på syrisk territorium i deres kamp mot ISIL, sa forsvarsministeren.

Saken ble drøftet i den utvidete utenriks- og forsvarskomitéen.

I mai 2016 ble det kjent at Norge skulle gi et militært bidrag på rundt 60 personer til kampen mot IS. Gruppa skal trene og rådgi syriske grupper i deres kamp for å frigi områder som kontrolleres av terrorgruppa IS.

Gruppa skal hovedsakelig ha base i Jordan, men på en pressekonferanse om bidraget opplyste forsvarsminister Ine Eriksen-Søreide at det også kunne bli aktuelt å operere på syrisk territorium, i spesielle tilfeller.

Både Frp, Sp og SV hadde kritiske innvendinger til dette.

Hele Norges coronakart