Åpenhet:  Knut Storberget krever åpenhet om granskingen av politiets håndtering av hendelsene 22. juli. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet.
Åpenhet: Knut Storberget krever åpenhet om granskingen av politiets håndtering av hendelsene 22. juli. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet.Vis mer

Krever åpenhet

Politiet garanterer å gi svar forløpende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget hadde i dag møte med leder for Beredskapsseksjonen i Politidirektoratet, politimester Oddbjørn Mjølhus.

Møtet dreide seg om evalueringa som politidirektoratet har satt igang, om hva som skal skal evalueres av politiets håndtering og hvordan.

- Skal ikke måtte vente til over nyttår Storberget krever åpenhet om granskingen, og det kunne politimesteren garantere.

- Vi har fått forsikringer fra politidirektoratet om at politiet vil få adgang til å avklare faktiske spørsmål underveis i granskingen, også frem til evalueringsrapporten kommer. Da trenger ikke pårørende og andre vente til over nyåret før de får svar, sa han.

Han understreker at politiet har jobbet under ekstreme forhold.

- Mange i politiet har strukket seg veldig langt, de fortjener annerkjennelse og ros. Samtidig er det viktig at vi er ydmyke ovenfor spørsmål som stilles særlig fra pårørende, sa han.

Storberget mener også det er alt for tidlig å trekke konklusjoner om hvordan politiet har gjort jobben sin og om de har hatt rammer og mulighet til å handle slik de burde.

Han har selv mange av de samme spørsmålene som er blitt reist i media, og trakk frem responstid, transport til Utøya, ressursbruk, og hvordan en sånn hendelse kunne vært forebygget.

Kritiske spørsmål I går måtte politiet svar på flere kritiske spørsmål om responstiden, etter at telefonloggene mellom terrorsiktede Anders Behring Breivik og politiet ble offentliggjort.
 
- Mange av svarene er gode. Jeg kan ikke som politiker si at de er riktige eller at jeg går god for dem men de er gode i den forstand at de kaster lys over miljøet beslutningene ble fattet i, sa Storberget.