Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever åpne grenser

PESHAWAR (Dagbladet): Høykommissæren for flyktninger og den norske statssekretæren Vidar Helgesen gjør felles sak: De krever den pakistanske grensen åpnet for dem som er verst stilt inne i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet at det finnes flyktningleirer der forholdene er atskillig dårligere enn her i Kucha Garhi i Peshawar. Likevel får vi et inntrykk av hva de har å stri med, sier Vidar Helgesen til Dagbladet.

Hans bekymring er identisk med det som Høykommissæren for flyktninger er opptatt av, nemlig at Pakistan ikke vil åpne grensene for de verst stilte inne i Afghanistan.

- Det betyr at Høykommissærens folk ikke kommer inn i landet for selv å få undersøkt hvordan befolkningen har det. De som kommer hit, er de som er best stilt økonomisk, og de som har solgt alt de eide. De som ingenting har fra før, er igjen inne i Afghanistan, sier Helgesen.

Uten beskyttelse

Flyktningene, som tar seg illegalt over grensa, har i utgangspunktet ikke den beskyttelsen som Flyktningkommisjonen krever.

- Vi er opptatt av at alle får den samme beskyttelsen og et akseptabelt sosialt tilbud, forklarer Helgesen.

Abdul Hafiz, som jobber med flyktningleirene i Peshawar, sier at de fleste her snakker det samme språket som afghanerne og vet hva de trenger.

- Nå er krisa så stor at vi likevel må ha betydelig hjelp utenfra, sier Abdul Hafiz.

Stortinget har gitt en tilleggsbevilgning på 200 millioner kroner i humanitær bistand til Afghanistan, og ifølge Helgesen er regjeringen klar til å foreslå nye bevilgninger.

Bare i Peshawar og nærområdene rundt er det kommet en ny flyktningbølge på mellom 70000 og 80000 flyktninger fra Afghanistan siden 11. september. Mellom 2000 og 5000 nye flyktninger kommer hver dag.

Søknadsskjema

Høykommissæren for flyktninger regner med at det totale tallet nye flyktninger til Pakistan er kommet opp i mellom 130000 og 150000 flyktninger. Fra før var det mer enn to millioner flyktninger i landet.

Mange bor under åpen himmel, eller søker midlertidig husly hos familie eller bekjente i leirene og inne i byen. Tidlig om morgenen stiller opptil flere tusen nye flyktninger seg opp utenfor kontoret til Høykommissæren for flyktninger i Peshawar. De ber om søknadsskjema for å få plass i leirene og penger til mat og medisiner. Når de blir for mange, blir de brutalt jaget bort av politiet.

Nytt tilbud

Om en ukes tid er det håp om å ta inn nye flyktninger til en leir, Kotkai Char-mang, som i første omgang har kapasitet til å ta imot 20000 mennesker. Den ligger nær grensen til Afghanistan, og mange frykter for sikkerheten. - Det er derfor meningen å ta inn bare de som frivillig ønsker seg dit, sier Jacques Franquin, leder av kriseteamet til Høykommissæren for flyktninger.

Høykommissæren har planer for å kunne ta imot 1,5 millioner nye flyktninger og gjør nå forberedelser for i første omgang å ta hånd om 400000.

Mange har flyktet fra byene og bygdene inne i Afghanistan og slått seg til opp mot grensene til Pakistan og Iran, i håp om å få komme over grensene til et tryggere liv.

JAGES AV POLITIET: Når det blir for mange flyktninger utenfor kontoret til Høykommisæren for flyktninger, blir de jaget bort av politiet.
Hele Norges coronakart