Krever åpnhet om bonusordningene

Finansministeren vil ha større styring med Oljefondet.

VIL HA STERKERE STYRING OVER OLJEFONDET: Finansminister Kristin Halvorsen presenterte i dag en ny stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond.
VIL HA STERKERE STYRING OVER OLJEFONDET: Finansminister Kristin Halvorsen presenterte i dag en ny stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag la finansminister Kristin Halvorsen fram en stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond - bedre kjent som Oljefondet.

Ledelsen i Oljefondet har måttet tåle sterk kritikk for sine voldsomme lederlønninger og bonusordninger. Bonusene til de ansatte meglerne er hemmelige.

Krever åpenhet
- Vi har sagt til Norges bank at vi ønsker større åpenhet rundt disse bonusordningene. Jeg er glad for at direktør Slyngstad har redusert lønna si, og med det signaliserer at lønnsnivået har vært oppblåst, sier finansministeren til Dagbladet.

Hun påpeker at flere lederlønninger nå fryses.

- Vil du kreve at bonusrordningene offentliggjøres?

- Vi vil ha større åpenhet. Men samtidig må det tas hensyn til konkurransen, og også hensyn til personvernet. Men vi ønsker å gå lenger i å vise hvordan bonusene slår ut, sier Halvorsen.

- Men hvilke krav vil dere konkret stille til Norges Bank?

- Vi har tatt opp at vi ønsker mer åpenhet rundt bonusene. Men vi har ikke spesifisert hvordan det skal gjøres, sier Kristin Halvorsen.

487 millioner i bonuser
Ifølge årsrapporten ble det i fjor utbetalt nesten 487 millioner kroner i bonuser, elller såkalte avkastningsavhengige honorarer til eksterne forvaltere. Dette er en økning på 81 prosent i forhold til året før.

I meldingen signaliserer finansministeren tydelig at hun ønsker en sterkere kontroll over styringa av oljefondet. Dette er hovedpunktene:

Dette er nytt:

• Oljefondet skal heretter ikke investere i tobakksindustrien, som innlemmes i de etiske retningslinjene

• Det opprettes et helt nytt investeringsprogram for miljø. Her skal det investeres i miljøvennlig teknologi og utvikling. I tillegg skal det satses mer på utviklingsland og framvoksende markeder. Til sammen settes av 20 milliarder kroner over fem år til disse prosjektene

• Strengere krav til åpenhet innen eierskapsutøvelse

• Foreslår at Norges Bank gjøres regnskapspliktig etter regnskapsloven

• Forslag om ekstern revisor. I dag er revisor ansatt i Norges Bank.

• Den aktive forvaltningen skal gjennomgås. Det siste året har oljefondet tapt mye på å drive en svært aktiv og lite risikostyrt forvaltning. Nå vil finansministeren vurdere om fondet skal drive aktiv forvaltning, og i så fall i hvor stor grad.

 

Innføringen av et eget miljøfond mottas med stor glede både hos Kirkens Nødhjelp og Bellona.

- Dette er en bra start, og det viser at Regjeringen har hørt på Bellonas råd, og valgt å bruke Oljefondet mer aktivt i klimakampen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer