<strong>- TILGANG NÅ:</strong> SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener E-tjenesten må sørge for å gi folk innsyn i egne mapper hos E-tjenesten. SV vil også vurdere å styrke EOS-utvalgets fullmakter. Her utenfor Havnelageret, der både Dagbladet og NTB holder til. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
- TILGANG NÅ: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener E-tjenesten må sørge for å gi folk innsyn i egne mapper hos E-tjenesten. SV vil også vurdere å styrke EOS-utvalgets fullmakter. Her utenfor Havnelageret, der både Dagbladet og NTB holder til. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

Krever at alle de 400 får mappa si

- Er vel ikke noe problem hvis registreringen er helt lovlig, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - De som er registrert i E-tjenestens arkiver bør få vite om det selv. De 400 må få tilgang til mappa si, sier miljøvernminister og nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, i et felles intervju med Dagbladet og NRK.

NRK og Dagbladet forteller i dag at Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, tirsdag denne uka aksjonerte mot E-tjenestens lokaler i Havnelageret i Oslo. Ifølge NRK og Dagbladets kilder, inneholder Et-tjenestens såkalte «Fagarkiv» personopplysninger om over 400 nordmenn som E-tjenesten ønsker å rekruttere eller beholde som kilder. I arkivene skal det også finnes  informasjon om kildenes familie og nærmeste krets.

• Les også: Derfor kan overvåkingen være ulovlig.

Krever utlevering nå Både EOS-utvalget og E-tjenesten går nå gjennom saken for å dobbeltsjekke at ikke arkiveringene bryter norsk lov. E-tjenestens sjef, Kjell Grandhagen, sa på pressekonferanse i dag at E-tjenesten driver lovlig virksomhet, og at dersom personopplysninger er ulovlig registrert, skyldes det at det er gjort feil.

- Hvis registreringene er helt uproblematiske, kan jeg ikke skjønne annet enn at det er fullt mulig å gi dem det gjelder mulighet til innsyn. En av de tingene vi lærte etter Lund-kommisjonen, er at folk gjerne vil se mappa si, sier Bård Vegar Solhjell.

SV har programfestet at alle skal ha rett til tilgang på informasjon om seg selv som staten har lagret. Solhjell mener at de som er registrert hos E-tjenesten bør få tilgang til mappene sine så fort som mulig, og at det er naturlig at E-tjenesten sørger for at dette skjer.

- Jeg er sikker på at dette vil bli etterkommet, sier han.

 

Personvernekspert Jon Wessel-Aas sier til Dagbladet i dag at denne saken og flere andre overvåkingssaker de seinere åra, tyder på at EOS-utvalget trenger å få styrket ressurser, bemanning og fullmakter. For selv hemmelige tjenestenes eneste kontrollorgan har ikke full tilgang til overvåkingsarkivene etter norsk lov.

- I lys av Snowden-saken og på grunn av alle de nye teknologiske mulighetene for overvåking, trenger vi en ny overvåkingskommisjon. Vi mener også at det er naturlig å vurdere om EOS-utvalget må få utvidet sine fullmakter, sier Bård Vegar Solhjell.

Vil ha full kontroll Han får full backing av sjefen, SV-leder Audun Lysbakken.

- Jeg blir bekymret når det kommer påstander av denne typen. Jeg er opptatt av å få fastslått om Stortingets kontrollorgan har tilstrekkelig innsyn hva E-tjenesten gjør. Det har det blitt lagt begrensninger på før. Derfor mener vi at det må opprettes en ny overvåkingkommisjon og den kommisjonen bør gjennomgå de begrensningene og eventuelt foreslå endringer så vi har full kontroll med E-tjenesten, sier Lysbakken til NRK og Dagbladet.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kommenterer Solhjells utspill slik:

- Dette er ikke en overvåkningssak. Etterretningstjenesten driver ikke overvåkning av norske borgere i Norge. E-tjenestens kildearkiver er lovregulert. Jeg imøteser resultatet av kontrollutvalgets undersøkelser og forutsetter at Etterretningstjenesten driver sin virksomhet innenfor lov og instruks for tjenesten.

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

Valget finner sted 9. september i år, men det er mulig å forhåndsstemme. Kommuner kan velge å også ha åpne valglokaler 8. september.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.
• Ta Dagbladets valgomat her.
• Se alle kandidatene i stortingsvalget her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer