Krever at alle de 400 får mappa si

- Er vel ikke noe problem hvis registreringen er helt lovlig, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

- TILGANG NÅ: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener E-tjenesten må sørge for å gi folk innsyn i egne mapper hos E-tjenesten. SV vil også vurdere å styrke EOS-utvalgets fullmakter. Her utenfor Havnelageret, der både Dagbladet og NTB holder til. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
- TILGANG NÅ: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener E-tjenesten må sørge for å gi folk innsyn i egne mapper hos E-tjenesten. SV vil også vurdere å styrke EOS-utvalgets fullmakter. Her utenfor Havnelageret, der både Dagbladet og NTB holder til. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - De som er registrert i E-tjenestens arkiver bør få vite om det selv. De 400 må få tilgang til mappa si, sier miljøvernminister og nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, i et felles intervju med Dagbladet og NRK.

NRK og Dagbladet forteller i dag at Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, tirsdag denne uka aksjonerte mot E-tjenestens lokaler i Havnelageret i Oslo. Ifølge NRK og Dagbladets kilder, inneholder Et-tjenestens såkalte «Fagarkiv» personopplysninger om over 400 nordmenn som E-tjenesten ønsker å rekruttere eller beholde som kilder. I arkivene skal det også finnes  informasjon om kildenes familie og nærmeste krets.

• Les også: Derfor kan overvåkingen være ulovlig.

Krever utlevering nå Både EOS-utvalget og E-tjenesten går nå gjennom saken for å dobbeltsjekke at ikke arkiveringene bryter norsk lov. E-tjenestens sjef, Kjell Grandhagen, sa på pressekonferanse i dag at E-tjenesten driver lovlig virksomhet, og at dersom personopplysninger er ulovlig registrert, skyldes det at det er gjort feil.

- Hvis registreringene er helt uproblematiske, kan jeg ikke skjønne annet enn at det er fullt mulig å gi dem det gjelder mulighet til innsyn. En av de tingene vi lærte etter Lund-kommisjonen, er at folk gjerne vil se mappa si, sier Bård Vegar Solhjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer