REAGERER KRAFTIG: Venstre-politiker Abid Raja mener innlegget Justisdepartementets statssekretær skrev om advokat Frode Sulland er fullstendig uverdig, og krever nå en beklagelse fra Justisministeren. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
REAGERER KRAFTIG: Venstre-politiker Abid Raja mener innlegget Justisdepartementets statssekretær skrev om advokat Frode Sulland er fullstendig uverdig, og krever nå en beklagelse fra Justisministeren. Foto: Jacques Hvistendahl/ DagbladetVis mer

Krever at Anundsen beklager på vegne av sin statssekretær

- Fullstendig uverdig, mener Venstre-politiker Abid Raja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Abid Raja (V) reagerer kraftig på innlegget hvor statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet går hardt ut mot den profilerte advokaten Frode Sulland, som leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Innlegget er et svar på Sullands kritikk av at norske innsatte skal sone i Nederland. Det ble først publisert i Aftenposten sist lørdag, og er også gjengitt på Regjeringens nettsider.

- Motivert av penger Her skriver Brein-Karlsen blant annet følgende:

«Sulland bør slutte å sutre og innse at avtalen i Nederland er en realitet.»

Og videre:

«Det virker som om Sulland dytter utsatte grupper foran seg for å få mer penger til seg selv og at det er motivet? Og så lurer jeg på følgende: Hvor ofte drar Frode Sulland på besøk til tidligere klienter som soner i Tromsø eller Vadsø? Det kan virke som om han er der stadig vekk etter domfellelse. Eller at han rett og slett konstruerer problemer.»

- Fortjener respekt - Dette er fullstendig uverdig av statssekretæren. Folk som Sulland har stått på for svake grupper hele livet - han fortjener vår respekt og ikke statlig kjeft, tordner Abid Raja.

Han har selv jobbet i fire år sammen med Frode Sulland da han selv var advokat, men sluttet i selskapet for sju år siden.

- Sulland med sin strålende erfaring, suverne juridicum og høyesterettsbevilgning kunne tjent millioner på hvilket som helst hvitsnippadvokatfirma på Aker Brygge, mener Raja.

- Han har likevel valgt å dedikere sitt liv til å hjelpe svake grupper til liten brøkdel av det kan kunne tjent. At Justisdepartementet da sier at Sulland skyver svake grupper foran seg for mer penger, er et hån mot de som borger for rettssikkerheten i Norge.

- Nedlatende Advokat Jon Wessel-Aas var blant dem som stilte spørsmål ved innlegget i Dagbladet i går.

- Innlegget er polemisk, nedlatende og har et sleivete, uformelt språk. Dette er en ny form vi ikke har sett tidligere i statsforvaltningens offisielle kommunikasjon. Det minner mer om hvordan folk debatterer i sosiale medier, mener han.

Leder Erik Keiserud i Advokatforeningen sier det er viktig med en offentlig debatt om Justisdepartements beslutning om at at innsatte skal måtte sone straffen i utlandet, for manges vedkommende mot egen vilje.

SURR OG SUTRING: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen får kritikk etter et debattinlegg i Aftenposten og på Regjeringens hjemmesider, men sier at han fortsatt står inne for alt han skrev. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SURR OG SUTRING: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen får kritikk etter et debattinlegg i Aftenposten og på Regjeringens hjemmesider, men sier at han fortsatt står inne for alt han skrev. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Når departementet nå bruker uttrykk som surring og sutring i en så alvorlig sak og møter kritikk med personangrep som faller på sin egen urimelighet, sier det litt om det nivået departementet faller ned på for å forsvare egne beslutninger.

Står inne for alt Statssekretær Vidar Brein-Karlsen har ikke ønsket å la seg intervjue av Dagbladet, men sendte i går følgende uttalelse via departementets kommunikasjonsavdeling:

- Hvis man har fulgt debatten mellom Sulland og meg så har man ikke kunnet unngå å legge merke til at det har vært en røff tone fra oss begge. Det er jeg helt sikker på at Sulland også tåler. Jeg vil understreke at jeg står inne for alt jeg har sagt og skrevet i denne debatten.

Krever beklagelse Dette er ikke godt nok for Venstres Abid Raja.

- Jeg kan ikke leve med at statssekretæren sier han står for alle sine ord. Når statssekretæren har utvist så dårlig politisk skjønn, er det på sin plass å kreve at statsråden beklager på vegne av sin statssekretær, sier han.

- Vi trenger sterke gode forsvarsadvokater i Norge, slike som Sulland har gjort seg fortjent til utmerkelser og ikke dritt fra sittende politisk ledelse.

SJEFEN: Abid Raja krever at justisminister Anders Anundsen nå kommer på banen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SJEFEN: Abid Raja krever at justisminister Anders Anundsen nå kommer på banen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer