INN PÅ TEPPET: En samlet opposisjon ber justisminister Anders Anundsen om å redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: En samlet opposisjon ber justisminister Anders Anundsen om å redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Krever at Anundsen redegjør om bevæpning av politiet

Krav fra opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samlet opposisjon ber justisminister Anders Anundsen om å redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen av politiet.

Samtlige partier med unntak av regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet slutter opp om initiativet, opplyser SVs Bård Vegar Solhjell.

- Jeg tok dette initiativet fordi vi SV har gjentatte ganger bedt om en redegjørelse. Seinest på mandag svarte Anundsens statssekretær at de har ingenting i mot det, men de har ikke tatt et initiativ, så da gjør vi det, sier Bård Vegar Solhjell (Sv) til Dagbladet.

I brevet står følgende:

«I forrige uke fornyet justisministeren bevæpningen til 7. juni. I juni vil situasjonen med midlertidig bevæpning ha vart i over et halvt år. På bakgrunn av dette vil vi be justisministeren om å redegjøre for Stortinget om bakgrunnen og begrunnelsen for midlertidig bevæpning, før en eventuell forlengelse.»

- Betenkelig - Jeg mener det er betenkelig å innføre et så omfattende tiltak som framstår som uklart og begrunnet, uten at det er forankret i stortinget. Alle vet at det er lovlig å gjøre dette uten å gå til Stortinget, men jeg tror ikke det er klokt uten en forankring, utdyper Solhjell.

Når den nåværende forlengelsen av bevæpningen løper ut i juni, vil politiet ha vært bevæpnet i et halvt år.

Anundsen har vært under hardt press i lengre tid, og i går sendte Kontroll- og konstitusjonskomiteen et brev til Anundsen der de krever nye svar i asylbarnsaken.

- Er det tilfeldig at dere opp bevæpninga akkurat nå?

- Det er tilfeldig, men justisministeren har skapt denne situasjon selv ved å ikke ta initiativ til å redegjøre for dette overfor Stortinget.

Anders Anundsen har i skrivende stund ikke fått lest brevet ennå.

- Jeg må få lese brevet fra komiteen før jeg kan uttale meg om hva jeg skal svare. Men vi har oppdatert regelverket for å kunne møte den type situasjon vi nå står oppe i, med vesentlig forhøyet trusselbilde, også mot politiet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen