Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at autist (15) med Downs syndrom får bli hos fostermora: - Forkastelig å splitte familien. Barnevernet mangler kompetanse

Stortingspolitiker og fagfolk reagerer skarpt.

FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: Privat
FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om fostermor Gro Mikalsen, som nå synes å miste omsorgen for sin 15 år gamle fostersønn med autisme og Downs syndrom, vekker skarpe reaksjoner.

I 14 år har hun vært fostermor for gutten som over helga vil bli dratt ut fra sine trygge omgivelser og plassert på institusjon.

- Blir gutten vår flyttet på institusjon, vil det innebære at storebror og jeg vil miste all kontakt med ham. Han ville bli voldsomt utagerende og anklaget meg som mor dersom jeg skulle komme å besøke ham. Det ville ikke gjøre noe godt verken for oss eller ham, sa Gro Mikalsen til Dagbladet i går.

- Velferdssamfunnet får stryk Freddy de Ruiter (Ap) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er opprørt over at femtenåringen nå blir flyttet på institusjon.

- Hvordan vi behandler våre svakeste gir en pekepinn på hvordan samfunnet vårt er, og hvis det er sånne ting vi gjør, så får velferdssamfunnet i Norge stryk, sier de Reuter.

Han er svært kritisk til hvordan Barnevernet har håndtert denne saken.

- Barnevernet har tydeligvis ikke kompetanse på området, og man må spørre seg selv hva som er mest fornuftig med tanke på guttens helse og diagnose. Da må man spørre spesialisthelsetjenseten, Austimeforeningen og andre organisjoner som jobber med dette her. Jeg er overbevist om at de vil si at det er faglig helt uforsvarlig å flytte denne gutten ut av hjemmet, sier Ap-politikeren og utdyper:

- Hva i all verden er det som skjer nå et hjelpeapparat går inn og splitter en familie på denne måten? Det er moralsk og etisk forkastelig, og blottet for empati og tanke for barnets beste. Man må ikke være professsor for å forstå dette her.

Krever time out Stortingspolitikeren forventer at Barnevernet nå snur i saken og at bydelspolitikerne griper inn og gir klar melding om at sånn skal det ikke være. De Ruiter mener at guttens diagnose tilsier at det er svært viktig å forhindre at han blir tatt ut av sitt trygge hjem.

- Noen må gå inn å sørge for en time out her.

På generelt grunnlag mener de Ruiter at poltikerne altfor ofte skygger unna enkeltsaker som omhandler Barnevernet, og at dette er blitt et stort problem.

Fostermor Gro Mikalsen skulle gjerne vært fostermor for 15-åringen i en ny treårsperiode, men har ikke kommet til enighet med oppdragsgiver som er Barnevernstjenesten i bydel Bjerke i Oslo om ny kontrakt.

Barnevernet har ikke villet etterkomme Gro Mikalsens absolutte krav om at de må garantere for tiltak som innebærer at 15-åringen kan forbli i hjemmet, dersom hun skulle bli syk med sykemelding.

Fostermora har smertelig fått erfare hvordan fostersønnen reagerer på å bli tatt ut av hjemmet, da han for noen år siden bodde noen dager i måneden i en avlastningsbolig.

- Han fikk han store raserianfall, og var sur og sint i mange dager etter hvert opphold, noe som også gikk utover storebror og meg, sier Mikalsen.

Kan ikke etterkomme Barnevernleder Marit Bratlie i bydel Bjerke i Oslo er enig i at det er uheldig at den sterkt utviklingshemmede 15-åringen nå vil bli flyttet ut av hjemmet sitt om fem dager.

- Alle er enige i at det beste for barnet ville være å forbli hos fostermor. Dette har vært og er en vanskelig sak. Vi har forsøkt å komme fostermor i møte, men hun har ikke ønsket å forlenge kontrakten med oss, uttalte Bratlie til Dagbladet i går.

- IKKE TIL BARNETS BESTE: Psykolog Einar Salvesen stiller spørsmål ved Barnevernets håndtering av saken. Foto: Asle Hansen
- IKKE TIL BARNETS BESTE: Psykolog Einar Salvesen stiller spørsmål ved Barnevernets håndtering av saken. Foto: Asle Hansen Vis mer

Barnevernet står steilt på at de ikke kan garantere for tiltak som innebærer at gutten kan forbli i hjemmet dersom fostermor skulle bli syk.

- Vi har forsøkt å komme til en løsning, og har gitt garantier til fostermor om at vi vil iverksette nødvendige tiltak dersom hun skulle bli syk. At hun ønsker at han skal forbli i hjemmet dersom hun blir syk, har vi stor forståelse for, men dette kan vi ikke garantere. Hvilke typer tiltak vi ville iverksette dersom hun ble syk, må vurderes ut i fra situasjonen barnet da måtte befinne seg i, sier Bratlie.

- Overgrep mot gutten Einar Salvesen er spesialist i klinisk psykologi og har omfattende erfaring fra barnevernssaker som sakkyndig ekspert. Han reagerer skarpt på at 15-åringen, som mentalt er på nivå med et lite barn, skal dras ut av et trygt hjem og plasseres på institusjon.

- 15-åringen har åpenbart sterk tilknytning til sin fosterfamilie. Det skal mye til for å kunne frata gutten denne omsorgen. Dermed bør det foreligge veldig gode grunner for å rive ham ut av sine trygge omgivelser. Slik saken er forelagt meg, synes det helt klart at dette ikke vil være til barnets beste, sier Salvesen.

Psykologen etterlyser et svar fra Barnevernet på hvorfor de ikke kan etterkomme fostermoras krav om garanterte tiltak som innebærer at gutten kan forbli i hjemmet dersom hun skulle bli syk med sykemelding.

- Det er vanskelig å forstå at Barnevernet ikke skulle ha mulighet til å gå med på dette kravet, som også vil være til beste for gutten. Hvis det ikke foreligger noe i regelverket her som tilsier at dette er umulig for dem, mener jeg at dette er systemfeil og et overgrep mot denne gutten, sier Salvesen.

Psykologen hevder, basert på egne erfaringer, at mange barnevernssaker kunne vært løst på en mye bedre måte dersom Barnevernet var kompetente på iverksetting av gode dialogprosesser mellom dem selv og berørte parter.

- Spesielt sårbare Autismeforeningen i Norge trekker fram at personer med autisme er spesielt sårbare stilt overfor store omveltninger.

- På generelt grunnlag er det slik at mennesker med autisme ofte er svært sårbare ved store forandringer. De har gjerne et sterkt behov for forutsigbarhet og det er viktig for dem å ha oversikt over situasjonen, sier daglig leder Tove Olsen i Autismeforeningen i Norge.

Erfaringsmessig trekker hun fram at ikke alle i Barnevernet har like god kjennskap til hva autisme innebærer.

- Men her må jeg understreke at det er store lokale forskjeller, sier Olsen.

KREVER AT BARNEVERNET SNUR:
Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter ( Ap ), 
Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix
KREVER AT BARNEVERNET SNUR: Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter ( Ap ), Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media