Krever at Berlusconi går av som statsminister

Opposisjonen vil ha ny regjering og endring i valgloven.

POLITISKE RIVALER:  Leder av det italienske underhuset, Gianfranco Fini krevde i en tale tidligere i dag at statminister Silvio Berlusco går av, slik at det kan dannes et nytt regjeringsparti. Her er de to sammen i Roma i forrige uke.Foto: EPA/FABIO FRUSTACI
POLITISKE RIVALER: Leder av det italienske underhuset, Gianfranco Fini krevde i en tale tidligere i dag at statminister Silvio Berlusco går av, slik at det kan dannes et nytt regjeringsparti. Her er de to sammen i Roma i forrige uke.Foto: EPA/FABIO FRUSTACIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder av underhuset i det italienske parlamentet og en av Silvio Berlusconis fremste politiske rivaler, Gianfranco Fini, krevde i dag at statminister Berlusconi går av som statsminister, ifølge Sky News.

Truet med å gå fra regjeringen Det var under en samling for Fini's nye parti ,Futuro e Libertá per l'Italia som betyr «Framtid og frihet for Italia» (FLI), i den italienske byen Perugia, at han krevde at Berlusconi går av som statsminister.

Han ønsker å starte forhandlinger om en ny sentrum-høyre-regjering, men utelukker ikke at Berlusconi kan bli statminister i den nye regjeringen.

«Medlemmene av mitt parti vil bare støtte en ny Berlusconi-regjering om en rekke betingelser blir oppfylt, hvis ikke vil medlemmer av FLI trekke seg fra den sittende regjeringen» sa Fini i talen.

Én minister, én statssekretær og flere undersekretærer tilhører Fini's parti, FLI.

Fini var med å starte opp Berlusconis parti, Il Popolo della Libertá (PdL) i 2008, men de har i senere tid blitt bitre politiske rivaler.

Krever endring i valgloven Fini's betingelser går ut på å opprette et nytt partiprogram som skal hjelpe den sørlige delen av landet med å minske arbeidsledigheten, og en endring i valgloven.

Framtiden til Berlusconis regjering har hengt i en tynn tråd siden juli i år da han kastet Fini ut av PdL.

Fini tok med seg 40 varamedlemmer og senatorer fra underhuset og etterlot Berlusconi uten parlamentarisk flertall.

Går ikke av Berlusconi skal imidlertid ikke ha noen intensjoner om å gå av som statsminister, ifølge en melding fra det italianske nyhetsbyåret ANSA.

Han har vært under sterkt press de siste månedene i kjølvannet av sex- og narkoskandaler, men senest torsdag denne uka slo han tilbake mot kritikken og sverget at han ikke vil gå av som statsminister.

«For mine fiender er min tilstedeværelse i politikken en uoverstigelig hindring til makta. Hvis jeg gir meg forræder jeg det italienske folk», sa han.