Krever at Bhatti må frifinnes

Elden mener Bhatti kun kan dømmes for trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advokat John Christian Elden prosederte i dag på at terrortiltalte Arfan Bhatti (30) må frifinnes for alle punkter i den omfattende tiltalen - unntatt punktet om trusler mot en T5PC-topp i Asker.

Det innebærer at han mener Bhatti må frifinnes for både å planlegge en terrorhandling og å utføre en terrortrussel. I tillegg mener Elden de to skyteepisodene Bhatti er tiltalt for - en av dem har han også tilstått - ikke kan defineres som drapsforsøk, men som trusler.

Videre mener han Bhatti skal frifinnes både for skytingen mot synagogen og for å ha inngått et forbund om å rane en verditransport.

Vil ha ti års forvaring

Aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, ba i går om at Bhatti dømmes til ti års forvaring. Dette er en streng straff, men likevel i nedre sjikt av strafferammen for terrorplanlegging. Maksimalstraff er her 20 år.

Elden mener vilkårene ikke er til stede for å idømme Bhatti forvaring. Han mener at Bhatti allerede har sittet lenger i varetekt enn en eventuell straff for trusler vil tilsi, og at han derfor bør løslates ved en frifinnelse.

I sin prosedyre i dag sa Elden at man må legge til grunn at Bhatti ikke står bak skytingen mot den jødiske synagogen. Han mener ingenting beviser at Bhatti var enten sjåføren eller den som skjøt mot syangogen ei septembernatt i 2006.

-Det er vel ikke slik i en rettssal at fravær av bevis er det beste bevis for skyld. Fravær av bevis er det beste bevis for uskyld. Mener samfunnet at de verste forbrytelsene krever de svakeste bevisene, spurte Elden.

Han mener det ikke finnes beviser for at Bhatti har inngåttt en avtale som er endelig og alvorlig ment - noe som er et krav for å bli dømt for terrorplanlegging.

Mangel på alibi

Krever at Bhatti må frifinnes

Han mener ingen ville blitt tiltalt for skytingen mot synagogen hvis det ikke var slik at påtalemyndigheten allerede hadde flere ting de ønsket å dømme Bhatti på.

- Bhatti er den eneste som er avlyttet og som har snakket negativt om synagogen, derfor blir han også mistenket, sa Elden, som mener mange flere enn Bhatti kan ha hatt motiv for å skyte mot synagogen.

Han understreket også at Bhatti faktsik har alibi for skyteepisoden - nemlig medtiltalte Ibrahim Øzbabacan. Elden mener politiet har vridd dette alibiet til å fungere som et bevis, ikke omvendt.

Bhatti er kjent for å være flink å skaffe seg alibier - gjerne elektroniske. I denne saken mener påtalemyndigheten at Øzbabacan lånte og ringte med Bhattis telefon nettopp for å skaffe Bhatti et alibi for skytetidspunktet.

Kun tanker

Elden mener Bhatti umulig kan dømmes for terror, og at hans uttalelser om å skyte kvinner og barn foran synagogen i Oslo kun skyldtes hans frustrasjon over situasjonen i Midt-Østen.

Les også: Tenke det, ønske det, ville det med...

Han mener samtidig at verken terrorsamtalen eller vitnebeskrivelser av gjerningmannen ved synagogen er nok til å felle Bhatti.

BER OM FRIFINNELSE: Arfans Bahttis forsvarer, advokat John Christian Elden, mener Bhatti umulig kan dømmes etter terrorparagrafen. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
BER OM FRIFINNELSE: Arfans Bahttis forsvarer, advokat John Christian Elden, mener Bhatti umulig kan dømmes etter terrorparagrafen. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

I sin prosedyre i dag trakk advokat Elden fram at Bhatti i flere uker har måttet tåle å få sitt privatliv brettet ut i både rettssal og media. Dette gjennom avlyttede telefonsamtaler, som blant annet har innehold til dels svært personlige opplysninger om Bhattis kjærlighetsliv.

Historisk dom

Dommer Kim Heger og hans meddommere har derfor en stor utfordring foran seg når de skal avgjøre om bevisene holder til å dømme Arfan Bhatti (30), Andreas Bog Kristiansen (28) og Ibrahim Øzbabacan for å ha inngått et forbund om å utføre en terrorhandling.

Uansett utfall vil denne saken mest sannsynlig havne i Høyesterett. Dermed kan det ta et år eller to før en eventuell dom - eller frifinnelse - vil være endelig.

Saken fortsetter i dag med prosedyrene til de to andre forsvarerne, advokat Morten Furuholmen og advokat Øystein Storrvik. Dagbladet.no følger prosedyrene.