- Krever at de beste blir politimestere

Politiets Fellesforbund aksepterer ikke at kandidater uten master blir vraket som politimestere.

- UAKSEPTABELT : - Vi - Politiets Fellesforbund - vil ikke sitte stille og se på at de beste kandidatene til poltimesterstillingene blir vraket fordi de ikke har en master, sier Sigve Bolstad. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
- UAKSEPTABELT : - Vi - Politiets Fellesforbund - vil ikke sitte stille og se på at de beste kandidatene til poltimesterstillingene blir vraket fordi de ikke har en master, sier Sigve Bolstad. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da politikerne tidligere i år bestemte at Politi-Norge skulle omorganiseres, ble 27 politimestere over natta arbeidsledige. Bare 12 stillinger skulle besettes. To av de 12 stillingene har politidirektør Odd Reidar Humlegård allerede ansatt to jurister i.

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo og Ole B. Sæverud i Troms fikk fortsette i jobbene sine uten at stillingene ble utlyst.

Da Politidirektoratet utlyste de 10 gjenstående stillingene, var søkekriteriene laget slik at en master, fortrinnsvis i juss eller rettsvitenskap, var satt som et absolutt krav.

Noe som igjen betyr at de politimesterne som har lang politifaglig bakgrunn med et pennestrøk var uaktuelle.

- Må være dedikert Nå reagerer Politiets Fellesforbund, og frykter at de beste kandidatene til de ledige stillingene kan bli vraket.

-Vi trenger politimestere som vil være politimestere av hele sitt hjerte. Politimestere som kan lede politiet. Politimestere som deler norsk politi sine kjerneverdier. Politimestere som forstår hvor viktig synlighet er, som kan forebygging, etterforskning, beredskap, skarpe oppdrag og politiets sivile oppdrag. Norsk politi trenger dedikerte politimestere som skjønner samfunnsgangen og har tjenestebakgrunn, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund til Dagbladet og fortsetter:

- Det er uakseptabelt at flere politimestere og andre gode ledere med tjenestebakgrunn, blir sett på som ukvalifiserte fordi de ikke har en master, fastslår Bolstad.

- Gode kandidater - Er det tjenestemenn som har søkt på stillingene, og som ikke har en master som er kvalifiserte?

- Ja, det er flere gode kandidater. Men som i henhold til utlysningsteksten ikke får stå på startstreken, sier Bolstad

- Som hvem da?

- Det er både kvinner og menn på søkelista som ikke har master som er godt kvalifiserte, og som gjennom mange år i politiet har dokumentert lederegenskaper og resultater. Et eksempel er politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo, som har svært gode resultater å vise til.

- Baklengs inn i framtida For snart 15 år siden ble det åpnet opp for at juridikum ikke alene var avgjørende for hvem som kunne bli politimestere.

INNSTILLER:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård skal innstille hvem som skal ansettes som politimestere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INNSTILLER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård skal innstille hvem som skal ansettes som politimestere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Politiets Fellesforbund har fått klare signaler fra Politidirektoratet (POD) at direktoratet ønsker de beste, men at Justisdepartementet har krevd at de nye politimesterne skal ha en master i juss eller rettsvitenskap. Dette er en kamp vi i Politiets Fellesforbund tidligere har vunnet og fått gjennomslag for.

- Vår opplevelse er at dette er et forsøk på omkamp, og at dette betyr at norsk politi er på vei til å gå baklengs inn i framtida, sier Sigve Bolstad.

- Politisk ansvar Politiets Fellesforbund plasserer nå ansvaret direkte hos justisminister Anders Anundsen, og forventer at han griper inn og velger de beste til de 10 utlyste politimesterstillingene.

- Vi - Politiets Fellesforbund - vil ikke sitte stille og se på at de beste kandidatene til poltimesterstillingene blir vraket fordi de ikke har en master, sier Sigve Bolstad.

Dagbladet får bekreftet fra flere uavhengige kilder at politidirektør Odd Reidar Humlegård skal innstille hvem som bør får jobbene. Men Humlegård skal ha fått klar beskjed fra Anundsen at det er den politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet som bestemmer, før politimesterne blir utnevnt av Kongen i statsråd.

BESTEMMER:  Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har det siste ordet, og bestemmer hvem Kongen i statsråd skal utnevne som nye politimestere.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BESTEMMER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har det siste ordet, og bestemmer hvem Kongen i statsråd skal utnevne som nye politimestere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer