DÅRLIG DAG: Barack Obama måtte i dag gå ut offentlig å si at han aksepterer unnskyldningen fra partifellen Harry Reid. Foto: Charles Dharapak / AP / SCANPXI
DÅRLIG DAG: Barack Obama måtte i dag gå ut offentlig å si at han aksepterer unnskyldningen fra partifellen Harry Reid. Foto: Charles Dharapak / AP / SCANPXIVis mer

Krever at demokratleder må gå av etter neger-kommentar

Republikanernes leder trapper opp ordkrigen etter «lyshudet og uten negerdialekt»-bemerkning om Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, har bedt president Barack Obama om unnskyldning etter at ytterst klønete uttalelser om hudfargen og Obamas måte å snakke på kom for dagen i helga.

Unnskyldningen er ikke nok, mener Michael Steele, det republikanske partiets leder. Partienes valgkampgeneraler slåss nå om å henholdsvis tone ned og hause opp sakens betydning.

- Rasisme og rasistiske samtaler hører ikke hjemme i dagens USA, sa partitoppen til det toneangivende debattprogrammet «Meet the Press» NBC i kveld.

- Tankesett ute av taktSteele - selv afroamerikaner - beskylder demokratene for dobbeltmoral, og at lignende kommentarer fra noen i hans parti ville ført til ramaskrik blant politikerne som nå unnskylder sin egen partifelle.

Republikaneren krever Reids avgang.

- Reid brukte anakronistiske uttrykk som stammer fra 1950- og 1960-tallet, og det bekrefter for meg et tankesett hos ham som ikke er ute av takt med resten av USA, sier Steele.

Demokratene avviser kravet om å fjerne Reid fra den mektige posisjonen.

- Han vil beholde stillingen som majoritetsleder og vil stille til gjengvalg, sier en talskvinne til CNN.

Flere politikere mener Steeles utspill oser falsk forargelse.

- Desto mer kritikk fra republikanere, desto større sjanse for at dette bare er en politisk flokkjakt, sier en av Reids rådgivere til Politico.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke negerdialektDet er i den ferske boka «Game Change» at de profilerte journalistene Mark Halperin og John Heileman skriver om den private samtalen som nå har skapt storm i USA.

I samtalene skal Reid ha understreket sin støtte til Obama, og sagt at han trodde landet var klar for en svart president, særlig fordi Obama er «lys i huden», og fordi han «er uten neger-dialekt untatt når han ønsker det selv».

Reid, som er Demokratenes flertallsleder i Senatet, ble raskt tvunget til å be om unnskyldning for kommentarene.

—Jeg beklager dypt at jeg brukte slike upassende ord. Jeg ber oppriktig om unnskyldning for å ha støtt amerikanere, spesielt afroamerikanere, med mine upassende uttalelser, sier Reid.

Reid ringte selv til Obama for å snakke om saken, og presidenten sier han godtar unnskyldningen fra Reid.

—Jeg godtar Harrys unnskyldning uten forbehold, for jeg har kjent ham i mange år, jeg har sett hvor lidenskapelig hans lederskap har vært i arbeidet for sosial rettferdighet, og jeg vet hvor han står. For meg er denne saken over, sier Obama.

GÅR HARDT UT: Michael Steele bruker Reid-kontroversen for det den er verdt.
GÅR HARDT UT: Michael Steele bruker Reid-kontroversen for det den er verdt. Vis mer