«DEN BLINDE SJEIKEN»: Dette bildet, datert april 1993, viser Omar Abdel Rahman, som gisseltakerne krever at blir satt fri, ifølge nyhetsbyrået ANI. Foto: AFP PHOTO/HAI DO/NTB SCANPIX
«DEN BLINDE SJEIKEN»: Dette bildet, datert april 1993, viser Omar Abdel Rahman, som gisseltakerne krever at blir satt fri, ifølge nyhetsbyrået ANI. Foto: AFP PHOTO/HAI DO/NTB SCANPIXVis mer

- Krever at «Den blinde sjeiken» løslates

Soner en livstidsdom i USA for den første bombingen av World Trade Center.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI - som har fungert som gisseltakernes talerør siden krisen startet - har bakmannen Mokhtar Belmokhtar framsatt krav om at to bestemte personer i utenlandske fengsler må løslates for at gisler skal bli frigitt.

Den ene er Omar Abdel-Rahman, også kjent som «Den blinde sjeiken» som soner en livstidsdom i USA for den første bombingen av World Trade Center, i 1993.

Leder Sjeiken var lederen for Al-Gama'a al-Islamiyya, en organisasjon som også antas å stå bak en rekke andre blodige angrep, blant annet i Luxor i Egypt i 1997 da 58 utenlandske turister ble drept.

Situasjonen for åtte Statoil-ansatte nordmenn er fremdeles uavklart, opplyser norske myndigheter i dag. I natt klarte en nordmann å rømme, og ble fraktet til det lokale sykehuset, der flere andre som var involvert i gisselaksjonen nå blir behandlet.

Den andre personen er pakistanske Aafia Siddiqui, som også soner en lang dom i amerikansk fengsel. På tross av flere koblinger til Al Qaida, var det ikke dette hun ble dømt for.

Hun er dømt for å ha angrepet, og førsøkt å drepe, amerikanske agenter og militært personell i Afghanistan i 2008.

Siddiqui er utdannet i USA, men forsvant fra landet like etter at hun skal ha blitt navngitt i sammenheng med terrorangrepet i 2001, og det er ikke sikkert hvor hun oppholdte seg fra 2003 og fram til drapsforsøket i 2008.

Amerikansk fly Det var klokka 06.50 onsdag morgen at Statoil fikk beskjed om at en gruppe væpnede personer hadde gått til angrep på In Amenas, et gassanlegg i Algerie.

FORSKER: Pakistanske Aafia Siddiqui soner en lang dom for å ha forsøkt å drepe amerikanske agente og militært personell i Aghanistan. Foto: AP Photo/FBI, File/NTBScanpix
FORSKER: Pakistanske Aafia Siddiqui soner en lang dom for å ha forsøkt å drepe amerikanske agente og militært personell i Aghanistan. Foto: AP Photo/FBI, File/NTBScanpix Vis mer

Ifølge Statoil var 17 av deres ansatte ved anlegget da angrepet skjedde.

Siden da har informasjonen fra ørkenen i Algerie vært uoversiktlig, og til tider motstridende.

CNN meldte tidligere i dag at et Hercules-fly fra det amerikanske forsvaret har landet i In Amenas, og skal evakuerte amerikanske statsborgere som har vært involvert i gisselsituasjonen.

Norske myndigheter har ikke fått landingstillatelse, og UD ville ikke si noe om det amerikanske forsvaret skal evakuere noen nordmenn.